Anexe Krymu rozdělila ruskou nacionalistickou scénu. Radikálové prý více zaměřili pozornost na Ukrajinu

15.04.2015 16:06

Loňská anexe Krymu znamenala bod zlomu také pro ruskou radikálně nacionalistickou scénu. Radikálové útočili méně na imigranty ze střední Asie či Kavkazu. Svou pozornost totiž zaměřili na Ukrajinu a na lidi označované za pátou kolonu, tedy na Rusy s vesměs liberálními politickými názory, které režim a jeho propaganda označují za prozápadní zrádce. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Anexe Krymu rozdělila ruskou nacionalistickou scénu. Radikálové prý více zaměřili pozornost na Ukrajinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Podle MfD na tento problém upozornilo ruské nevládní Centrum slova. Jeho ředitel Alexandr Věrchovskij listu řekl, že celkově prý ruští extremisté oproti roku 2013 útočili méně, mírně ale přibylo etnických vražd. „Loni jsme napočítali 27 vražd a více než sto zranění,“ řekl Věrchovskij. O rok dříve radikálové zabili v Rusku 23 lidí, přes 200 jich zranili.

Provládní radikálové zbili novináře z liberálního rádia

Útoků na politické oponenty přibylo loni dvakrát tolik, ze sedmi na patnáct. Za některými prý stáli přívrženci Národně osvobozeneckého hnutí, které založil člen vládní strany Jednotné Rusko a poslanec Jevgenij Fjodorov. „Třeba v srpnu jeden z přívrženců NOD zbil novináře liberálního rádia Echo Moskvy,“ napsal list.

Dalším dopadem ukrajinské krize je zajímavý fakt, že někteří ruští radikálové se přidali na stranu Kyjeva. Podle Věrchovského je totiž ruská nacionalistická scéna spíše rasistická, zatímco oficiální státní linie je více imperialistická. „Od války na Ukrajině je to však složitější, protože mnoho skupin podporuje válku či Novorusko, ale nikoliv vládu,“ tvrdí Věrchovskij.

Noční vlci prý nejsou zapojeni do násilí

Vůči ukrajinské revoluci se podle listu vymezuje prokremelské hnutí Antimajdan, jež vzniklo letos v lednu a které si klade za cíl potírat opozici a bránit případné revoluci v Rusku. V jeho čele je šéf organizace veteránů, zvané Bojové bratrstvo a člen vládní strany Jednotné Rusko Dimitrij Sablin. Nebo přítel ruského prezidenta a šéf motorkářského klubu Noční vlci Alexandr Zaldostanov, zvaný Chirurg. „Zaldostanov samozřejmě není mírumilovný člověk, činí výhrůžná prohlášení, ale jeho skupina není zapojena do násilí,“ uvedl Věrchovskij.

Některé skupiny už otevřeně útočí, a nic se jim nestane

Antimajdan je podle něj koalice různých skupin. Říkají prakticky stejné věci jako oficiální zdroje, ale používají radikálnější jazyk.

Skutečně nebezpečný je podle Věrchovského ale jiný trend. „A to násilí bez potrestání. Dříve byli třeba najímáni neznámí kriminálníci, aby zbili opoziční aktivisty. Zůstali pak skryti. Teď vidíme skupiny, které otevřeně útočí, a nic se jim nestane. Z toho mám obavy,“ dodal Věrchovskij.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…