Angela Merkelová krátce před summitem NATO udeřila tvrdě na Rusko

08.07.2016 8:20

Chování Moskvy v uplynulých letech silně znepokojilo nejen východní členy NATO. To mimo jiné uvedla německá kancléřka Angela Merkelová před pátečním začátkem summitu NATO ve Varšavě.

Angela Merkelová krátce před summitem NATO udeřila tvrdě na Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Podle Merkelové Rusko kvůli svému chování během konfliktu na východní Ukrajině ztratilo důvěru členských zemí Aliance. Zpochybnilo totiž základní princip neporušitelnosti hranic. Merkelová zároveň obhajovala plánované rozmístění jednotek NATO v Pobaltí a Polsku. „Státy na východní hranici NATO potřebují jednoznačné ujištění ze strany Aliance,“ řekla s tím, že rychlé vyslání vojáků v případě krizové situace nestačí.

Odstrašování, které kancléřka označila za svou povahou "nanejvýš defenzivní koncept", a dialog nejsou podle ní protiklady, ale patří nerozlučně jedno k druhému.

„Jsme zajedno, že trvalé bezpečnosti v Evropě lze dosáhnout jen s Ruskem, nikoli proti němu,“ uvedla také německá kancléřka.

Vicekancléř Sigmar Gabriel naopak Alianci vyzval, aby na summitu ukončila konfrontační kurz vůči Rusku. „Musíme se sami sebe ptát, zda bude světu opravdu lépe, když budou obě strany pokračovat v manévrech u hranic, budou zbrojit a budou si navzájem vyhrožovat,“ řekl deníku Passauer Neue Presse.

Summit NATO začíná v pátek ve Varšavě. Aliance by na něm měla schválit vyslání čtyř mezinárodních praporů na své východní hranice. Vojáci budou působit v Polsku, Litvě, Lotyšsku a Estonsku. Velení praporů by se měli ujmout kromě Britů, Američanů a Kanaďanů právě i Němci. Povedou prapor o síle několika set vojáků v Litvě.

Jednoznačné odhodlání bránit území všech svých členských států proti případné agresi dají dnes ve Varšavě najevo prezidenti a premiéři zemí Severoatlantické aliance. Summit svolaný dva roky po poslední podobné schůzce ve Walesu potvrdí největší změny ve schopnostech NATO bránit své členy od konce studené války.

Odpoledne budou lídři zemí NATO, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy, jednat o tom, jak se alianci podařilo splnit plány z posledního summitu v Británii. Kromě posílení a zrychlení obranných schopností jde také o zastavení propadu ve výdajích evropských členů na svou vlastní obranu.

Večer čeká prezidenty a premiéry večeře, při které by měli šířeji a neformálněji hovořit o stávajícím bezpečnostním prostředí a o výzvách, které před NATO a aliančními zeměmi stojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…