Angela Merkelová před straníky shrnula letošní rok. Humanitární odpovědnost, pomoc potřebným, znělo sálem

14.12.2015 16:06

Německá kancléřka Angela Merkelová vystoupila v pondělí na sněmu CDU a zavázala se k výraznému snížení přílivu migrantů do Německa. Zároveň však odmítla zcela „zabouchnout dveře“ a trvala na tom, že země musí dostát své „humanitární odpovědnosti“. Informuje France24.com

Angela Merkelová před straníky shrnula letošní rok. Humanitární odpovědnost, pomoc potřebným, znělo sálem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Kancléřka Merkelová dnes vystoupila na každoročním sněmu CDU a vzhledem k situaci, která uvnitř její strany panuje, uvedla, že se zasadí o výrazné snížení počtu migrantů, kteří jdou do Německa. Pevně se však postavila proti případnému zabránění vstupu všem příchozím.

Merkelová sdělila, že plánuje přijmout opatření, jejichž cílem je omezit počty příchozích žadatelů o azyl, jichž do Německa letos dorazilo zhruba milion. Odmítla však zavést jejich limit.

„Chceme hmatatelně snížit počet príchozích uprchlíků,“ řekla kancléřka za bouřlivého potlesku. „S přístupem soustředeným na Německo, Evropu a světovou úroveň uspějeme v regulaci a omezení migrace.“

Celý text zde

Německo má však podle ní z pozice nejsilnější ekonomiky Evropy „morální a politickou“ povinnost pomoci zoufalým a potřebným. „Dostojíme naší humanitární odpovědnosti,“ konstatovala kancléřka.

Merkelová pak zmínila nutnost chránit vnější hranice Evropské unie, podporovat Turecko, které již uprchlíky hostí dlouhodobě, a vytvořit evropské distribuční schéma pro uprchlíky. Pochválila také dosavadní opatření, která již Německo přijalo, jako například rozšíření seznamu „bezpečných zemí původu“ či zrychlení repatriace.

Na sněmu se sešlo zhruba 1000 delegátů a stal se jedním z nejdůležitějších událostí za patnáct let, kdy je Merkelová ve funkci. Zároveň na něm také kancléřka ukázala, že CDU stále drží při sobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…