Angela Merkelová promluvila k Afričanům. Ne zrovna mile

18.10.2016 7:02

Německá kancléřka Angela Merkelová oznámila, že německá vláda vyhostí většinu uprchlíků z Nigérie a pošle je zpátky do jejich rodné vlasti. Po týdenní návštěvě prakticky nejmocnější političky Evropské unie na africkém kontinentě o tom informoval server The Local.de. Blaho Afričanů je i v zájmu Německa, oznámila politička během návštěvy.

Angela Merkelová promluvila k Afričanům. Ne zrovna mile
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Angela Merkelová vyrazila do Afriky, aby zde jednala o zpomalení přílivu zdejších obyvatel do Evropy. Zavítala do Nigérie a zde se setkala např. s prezidentem Čadu a dalšími politiky. Na africký kontinent se vrátila po pěti letech a dala najevo, že myslí i na zdejší občany. „Budeme muset projevovat mnohem větší zájem o osud Afriky... Blaho Afriky je v zájmu Německa,“ zaznělo z úst političky. Pokud se bude Afričanům ekonomicky dařit lépe, pravděpodobně v takových počtech nebudou cestovat do Evropy.

Z Nigérie dosud do Německa přišlo asi deset tisíc běženců. Země má sice bohaté zásoby ropy, ale v poslední době se potýká s nízkými cenami černého zlata. Kromě toho zdejší obyvatele děsí teroristé z Boko Haram. Tito hrdlořezové připravili o život tisíce lidí. To však nic nemění na tom, že je Merkelová připravena vrátit většinu Nigerijců zpět do jejich vlasti, protože svou vlast opouštějí většinou z ekonomických důvodů. Současně slíbila, že Nigeru bude poskytnuto až 27 milionů euro na boj s teroristy z Boko Haram a na boj proti pašerákům. Otázkou je, zda bude tato suma stačit.

Anketa

Kdybyste byli Miloš Zeman, na koho byste politicky spoléhali?

hlasovalo: 2673 lidí

Celý text naleznete zde.

Afričany také varovala, aby nevěřili slibům pašeráků. Mladí lidé, kteří riskují život na moři ve vratkých lodích, podle kancléřky v žádném případě nemají jisté, že budou moct v Evropě zůstat. Je to sice vzkaz Afričanům, ale podle Annette Weberové z Německého institutu pro bezpečnostní a mezinárodní otázky jde ale také o vzkaz voličům Merkelové. Kancléřka se prý svým lidem snaží říci: podívejte se, my se opravdu snažíme řešit uprchlickou krizi přímo v místě problému, a ne až v Evropě.

Berlín žádá, aby Evropská unie uzavřela se státy na severu Afriky podobnou dohodu o vracení uprchlíků, jaká existuje už s Tureckem. Prozatím se to však nedaří, neboť se vedou spory o to, do jaké míry lze severoafrické státy považovat za bezpečné země, kam by bylo možné vracet běžence. Německý ministr vnitra Thomas de Maizière přesto soudí, že by to mohla být dobrá cesta. Migranti, jejichž životy by opravdu mohly být ohroženy, mohou být ještě v afrických zemích zaregistrováni, prověřeni a převezeni do Evropy. A všichni ostatní by zůstali v Africe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…