Angele Merkelové možná zvoní hrana. Němci rozhodli

14.02.2017 16:15

Pokračování Angely Merkelové ve funkci německé kancléřky se začíná komplikovat. Ještě před několika týdny byla považována za horkou favoritku, ale vstup někdejšího předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze do hry vše změnil.

Angele Merkelové možná zvoní hrana. Němci rozhodli
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Pokud by šel do voleb coby kandidát na kancléře dosavadní šéf socialistů Sigmar Gabriel, měla by Merkelová vítězství téměř jisté. Ještě před několika málo týdny byla SPD ve všech průzkumech veřejného mínění o téměř deset procent za CDU/CSU a nikdo nepochyboval, že křesťanští demokraté vzejdou z podzimních voleb do Bundestagu jako vítězná strana. Kartami však pořádně zamíchalo rozhodnutí Schulze postavit se Merkelové.

Jak ukazuje aktuální průzkum, SPD by nyní volilo 31 % voličů a dlouhé měsíce dominující CDU-CSU kancléřky Merkelové a Horsta Seehofera by nyní dalo hlas o jedno procento voličů méně. Na třetím místě zůstává protiimigrační a euroskeptická Alternativa pro Německo (AfD) v čele s Frauke Petry. Levice má deset procent a Zelení by získali sedm procent. Do Bundestagu by se ještě protlačila FDP, jejíž preference se pohybují kolem pěti procent.

Průzkumu INSA Institute se zúčastnilo před dva tisíce respondentů a jejich odpovědi mimo jiné znamenají, že poprvé po dlouhé době by levicové strany předčily pravici. Součet CDU/CSU, AfD a FDP dává 47 %, zatímco SPD, Levice a Zelení by nyní dali dohromady o procento víc. Stále reálněji se tak začíná rýsovat levicová koalice, ve které by dominovali socialisté. Blízko k ní bylo již před čtyřmi lety, kdy se SPD „zalekla“ krajně levicové politiky Levice.

Jak píše magazín Focus, hlavním aspektem vzestupu SPD je bezpochyby osoba Martina Schulze, díky kterému jdou preference strany prudce nahoru. Pokud by dokázal bývalý knihovník dotáhnout socialisty až k celkovému vítězství, přišla by Angela Merkelová nejenom o možnost vytvořit rekord v počtu po sobě jdoucích kancléřských období, ale CDU/CSU by zároveň mohla skončit v opozici. Případných třicet a méně procent by potom bylo z historického hlediska jedním z nejslabších výsledků.

Výsledky průzkumu rovněž nasvědčují tomu, že Schulz by dokázal „zvednout z gauče“ velké množství nevoličů. Tedy těch, kteří při posledních volbách zůstali doma. Až sedmdesát procent z nich se nyní vyjádřilo v tom smyslu, že na podzim půjdou SPD volit. Zatímco v případě CDU/CSU by naopak tuto stranu volilo o třicet procent nevoličů méně. Ještě hůře je na tom v tomto ohledu Alternativa pro Německu, kde se počet nevoličů snížil o čtyřicet procent. Alarmující je pro kancléřku také zjištění, že Schulz ji podle průzkumu Bild am Sontag poráží o šest procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…