Americká herečka Angelina Jolie promluvila Evropanům do duše kvůli uprchlíkům

16.05.2016 15:02

Zvláštní pověřenkyně Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Angelina Jolie promluvila o strachu z uprchlíků. Apelovala na veřejnost, že se ocitáme v momentě, kdy je nutné táhnout za jeden provaz, abychom krizi zvládli. Současná opatření totiž nestačí, nefungují. Informuje BBC.

Americká herečka Angelina Jolie promluvila Evropanům do duše kvůli uprchlíkům
Foto: OSN
Popisek: OSN

Herečka a zvláštní pověřenkyně OSN Angelina Jolie promluvila ve speciálním zpravodajství BBC World o migraci nazvaném Svět v pohybu (World on the Move) o současné migrační krizi. Varovala před strachem z nově příchozích a zdůraznila, že je to „moment jednou za generaci, kdy národy musí táhnout za jeden provaz“.

Připomněla také, že podle statistik je ve světě více než 60 milionů vykořeněných lidí, což je nejvíc za posledních 70 let. „To nám říká něco hluboce znepokojujícího o míru a bezpečnosti ve světě,“ řekla herečka a dodala, že v průměru je každý člověk na zemi jednou za dvacet let vyhnán z domova.

Uvedla, že současná azylová a migrační politika je vzhledem k počtu lidí, kteří jsou na pochodu, naprosto nefunkční a věnuje se jí málo financí.

Podle ní není žádným překvapením, že se lidé pokoušejí dostat do Evropy i za cenu vlastního života, vzhledem k problémům, kterým čelí ve svých domovech. Zároveň však uvedla, že současná migrace do Evropy je „jen zlomkem světového uprchlického problému“.

„My na Západě nejsme ani v centru uprchlické krize, ani – a to je hlavní – neděláme ty největší oběti,“ řekla herečka a zmínila situaci v Turecku, Pákistánu, Íránu, Libanonu, Jordánsku a Etiopii.

Mluvila také o tom, že se dnes jednotlivé země předhánějí v tom, kdo zavede tvrdší protiuprchlická opatření, což ale není řešením. „Když hoří dům vašeho souseda, není bezpečné si zamknout dveře. Síla spočívá v tom, nemít strach,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…