Angelo, proč? Unikly zajímavé informace z okolí kancléřky Merkelové

20.04.2017 10:47

Německá kancléřka Angela Merkelová se potýká s dalším problémem. Deník Focus odhalil, že se několikrát nechala o hrozbě teroristických útoků informovat od britských zpravodajských služeb. Němečtí zpravodajci se cítí dotčeni.

Angelo, proč? Unikly zajímavé informace z okolí kancléřky Merkelové
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Magazín Focus v podtitulu svého textu (s použitím citace svého zdroje) konstatuje, že kancléřka patrně nevěří svým vlastním lidem. Nebývá zvykem, aby se lídr západoevropského státu spoléhal více na cizí než vlastní zpravodajské služby. Jak ale naznačuje zjištění vlivného německého týdeníku, Angela Merkelová si jde svou vlastní cestou. Nejméně dvakrát se ptala podle Focusu kancléřka na informace britských zpravodajců, kteří ji seznámili s rizikem hrozby teroristického útoku v Německu a Evropě vůbec.

Mezi jinými ji požadované informace předala britská vládní zpravodajská a špionážní organizace GCHQ. Je poněkud pikantní, že právě tento subjekt měl podle německé NSA provádět na území Německa ilegální odposlechy. Magazín Focus odhaluje, že utajované schůzky Merkelové s britskými zpravodajci se ve vládních i zpravodajských kruzích v Německu nesetkávají s přílišným pochopením.

Anketa

Byla by Veronika Žilková dobrá první dáma, tedy manželka prezidenta?

hlasovalo: 17164 lidí

„V posledních dvanácti letech Merkelová nedorazila ani na jedno každotýdenní setkání se šéfy německých zpravodajských služeb. Proč tedy cestovala až do Velké Británie? Cožpak nevěří svým vlastním lidem?“ cituje magazín nejmenovaného německého experta na boj s terorismem. K poslednímu zdokumentovanému setkání Merkelové a britských zpravodajců mělo dojít v říjnu 2015 na statku někdejšího premiéra země Davida Camerona.

Merkelové konkrétně „předávali rozumy“ šéf MI5 Andrew Parker a šéf MI6 Alex Younger. Řeč byla podle všeho především o ruském prezidentu Vladimiru Putinovi a situaci na Krymu. „Britská i německá strana držely setkání v utajení. Při společných jednáních však později britští zpravodajci neskrývali své překvapení, když jim jejich němečtí kolegové říkali, že o cestách Merkelové na ostrovy nic nevěděli,“ píše Focus.

Pro německé zpravodajce je zjištění vlivného magazínu dalším políčkem do tváře. Jak připomíná britský deník Daily Mail, navzdory rostoucí hrozbě islámského terorismu v zemi se konala setkání mezi britskými a americkými zpravodajskými službami bez účasti německých zpravodajců. Důvodem byly obavy, že by mohly být informace sdílené s Němci zneužity Rusy a objevily by se na serveru WikiLeaks.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…