Ani Trump nebude imunní vůči kouzlu kancléřky Merkelové, píše Reuters

17.03.2017 18:45

Německá kancléřka Angela Merkelová konečně dorazila do USA. S prezidentem Trumpem se měla původně setkat už v úterý, ale kvůli sněhové bouři zuřící na východě USA cestu odložila. V pátek se Trump s Merkelovou přivítal před prezidentskou rezidencí. Svět napjatě očekává, jak setkání obou státníků dopadne, protože si od počátku nepadli právě do noty.

Ani Trump nebude imunní vůči kouzlu kancléřky Merkelové, píše Reuters
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Už v předvolební kampani Donald Trump na Angelu Merkelovou útočil. Kvůli tomu, jak se postavila k uprchlické krizi. Podle Trumpa byla až příliš vstřícná. Merkelová posléze Trumpovi vzkázala, ať nechá evropské záležitosti na Evropanech. Po zvolení Trumpa prezidentem si ale oba politici telefonovali a vzájemně se ujišťovali o setrvalém transatlantickém partnerství.

Agentura Reuters hlásí, že Merkelová se na schůzku s Trumpem dobře připravila. „Ti, kdo kancléřku znají, dobře vědí, že má talent vítězit nad svými partnery v diskusi tváří v tvář. Jsem si jist, že ani Trump nebude vůči jejímu kouzlu imunní,“ prohlásil Jürgen Hardt, poslanec CDU, jenž  se zabývá otázkou rozvoje transatlantických vztahů.

Ve prospěch Merkelové mluví fakt, že si dokázala vybudovat velmi solidní vztahy s předchůdci Donalda Trumpa – s demokratem Barackem Obamou a s republikánem Georgem W. Bushem. Dá se očekávat, že dobré vztahy bude chtít nastavit i s Donaldem Trumpem, počátečním turbulencím mezi oběma zeměmi navzdory.

Celý článek v angličtině naleznete zde

Trump zřejmě bude tlačit na Merkelovou, aby Německo jako nejbohatší země EU plnilo své závazky v NATO. Členské země Aliance se zavázaly, že budou vydávat na obranu dvě procenta HDP ročně. Německo však v tuto chvíli vydává asi jedno procento. Merkelová v Bílém domě pravděpodobně přislíbí, že se výdaje na obranu postupně zvýší. Otázka je, zda bude takové ujištění Trumpovi stačit.

Na přetřes nepochybně přijde i ruský prezident Vladimir Puin. „Prezident se bude velmi zajímat o zkušenosti Merkelové ze schůzek s ruským prezidentem Vladimirem Putinem,“ prozradil úředník z Bílého domu.

Neshody mezi oběma politiky lze očekávat především v oblasti ochrany klimatu Trump dává soustavně najevo, že studie varující před globálním oteplováním považuje za nesmyslné, zatímco Merkelová považuje globální oteplování za vážný problém pro celý svět a prosazuje cestu využití ekologických zdrojů energie – např. z větrných elektráren.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…