Ani dnes není o senátní volby velký zájem

18.10.2014 12:01

Zájem o finále senátních voleb není ani druhý volební den velký. Do dnešního poledne zvolilo svého zástupce do Senátu kolem 15 procent lidí. Vyplývá to z vyjádření volebních komisařů a mluvčích radnic oslovených ČTK. Účast je tak podstatně slabší než před týdnem, kdy ale bylo první kolo spojeno s hlasováním do obecních zastupitelstev. Minulý týden byla volební účast 38,62 procenta.

Ani dnes není o senátní volby velký zájem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

V Praze 1 zatím odevzdalo svůj hlas 15 procent voličů, podobnou účast hlásí i Praha 9 a 5. ČTK to sdělili mluvčí tamních radnic. V Kolíně a Příbrami se volební účast dnes dopoledne pohybovala okolo 13 procent a o něco nižší účast je v Kladně.

„Například v Hradci Králové v sedmi náhodně vybraných volebních místnostech dosud odvolilo mezi 12 a 17,5 procenty lidí,“ řekla ČTK mluvčí hradecké radnice Magdaléna Vlčková. Vedle toho ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku projevili lidé o volby o něco větší zájem, přišlo jich kolem 20 procent.

Na severu Čech je zájem nižší

O volby v obvodu Česká Lípa je ale zájem menší. „Na místech, kde jsem byl, je to kolem osmi procent,“ uvedl Zdeněk Valášek z krajského úřadu v Liberci. V samotné České Lípě odvolilo mezi 5 až 20 procenty občanů, v nedaleké Okrouhlé je to ale až 40 procent.

Také v Ústeckém kraji se lidé k urnám příliš nehrnou. „V průměru za město je účast necelých devět procent,“ uvedla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá. Vedle Děčínska se o senátorský post bojuje i na Lounsku, ve volebních místnostech oslovených ČTK je účast o něco vyšší, zhruba 11 procent. V jednom okrsku v Žatci, který je ve Studentské ulici, dokonce odvolilo 20 procent voličů.

V obvodě Cheb chodí málo lidí k volbám hlavně ve větších městech. Okrsky v Chebu do 11 hodin udávaly účast do deseti procent, mnohdy i méně. V obvodě Plzeň - město je mezi 12 až 16 procenty a ve strakonickém obvodu kolem deseti procent voličů, což není proti pátku téměř žádná změna.

Na Vysočině je účast o něco větší, v pelhřimovském obvodě zatím odvolilo kolem 20 procent. V jednom okrsku v Humpolci například přišlo k urnám do 11 hodin přibližně 150 voličů z 950 a v Pacově se účast přehoupla přes 20 procent. Zhruba stejný počet lidí volilo ve Žďárském obvodě.

„Na jižní Moravě k urnám přišlo čtyři hodiny před uzavřením volebních místností jen 13 procent voličů. Nejvíce chodí lidé v Brně, zatím jich bylo 17 procent. Naopak na Znojemsku jen 12 procent,“ řekla ČTK Eva Sychrová z jihomoravského krajského úřadu.

I tentokrát platí, že účast ve druhém kole je nižší, než v prvním

V Uherském Hradišti a ve Zlíně je stejně jako v dalších okrscích v Česku účast slabší než v prvním kole, v Hradišti zatím odvolilo asi 22 procent a ve Zlíně necelých 17 procent.

Podobné je to i v Olomouckém kraji, kde lidé vybírají senátora v obvodech Olomouc a Přerov. Podle Marie Mazánkové z krajského úřadu se účast pohybuje lehce nad deset procent. „Vyšší účast hlásí jen světlé výjimky, například jeden okrsek v Přerově měl 16 procent,“ řekla Mazánková.

Zhruba deset procent lidí zatím hlasovalo i v Karviné, v Ostravě a na Frýdecko-Místecku je to o něco více. „K urnám zatím přišlo přibližně 20 procent voličů,“ řekla mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková.

Zájem o senátní finále ale bývá tradičně nižší. Nejvyšší účast ve druhém kole senátních voleb byla zatím v roce 2002, kdy přišlo hlasovat 32,6 procenta voličů. Nejnižší byla o dva roky později - dosáhla jen 18,4 procenta.

(Výsledky hlasování nabídneme po konečném sečtení druhého kola voleb do Senátu)

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…