Ani jednoho migranta jste nepřijali, bude trest! Hrozí Brusel. A víte, co odpověděli Maďaři a Poláci?

18.05.2017 9:18

Evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopoulos dal Maďarsku s Polskem ultimátum, migranty musí začít přijímat od června. Odpověď Varšavy a Budapešti nikoho nepřekvapí.

Ani jednoho migranta jste nepřijali, bude trest! Hrozí Brusel. A víte, co odpověděli Maďaři a Poláci?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Ve francouzském Štrasburku vystoupil ve středu 16. května s řečí o kvótách na uprchlíky evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopoulos z Řecka. 

„Je naprosto nezbytné, abychom společně hovořili o relokaci. Povedlo se nám již relokovat 18 000 lidí. Tyto výsledky poukazují na to, co politická vůle spolu s odhodláním mohou dokázat. Je v našich silách, abychom relokovali všechny způsobilé migranty z Řecka a Itálie ještě před zářím,“ prohlásil v úvodu.

K dosažení tohoto cíle je podle řeckého evropského komisaře zapotřebí, aby členské státy přidaly na tempu.

„Nemůže docházet k tomu, že zatímco většina členských států se v pravém evropském duchu snaží situaci řešit, některé státy nevykazují ani špetku solidarity. Vyzývám tedy Polsko s Maďarskem, které na svá území nevpustily jediného migranta, aby tak začaly činit nyní,” řekl Avramopoulos. 

„Stejně tak apeluji na Slovensko s Bulharskem, aby přestaly uplatňovat všemožné preference pro relokaci uprchlíků z Itálie. Irsko a Estonsko vyzývám, aby našly vzájemně akceptovatelné podmínky s Itálií pro bezpečnostní pohovory. Za příklad si mohou vzít Nizozemsko, Francii a Řecko, které se úspěšně dohodly na podobných podmínkách,“ uvedl evropský komisař. 

„V Řecku se momentálně nachází 12 400 lidí, kteří jsou v současné chvíli připraveni k relokaci. V Itálii jsou další 2000 a brzy se očekává registrace dalších 700 migrantů. Členské státy se musí rychle připravit na relokaci těchto lidí,“ řekl.

„Tento bod bych chtěl podtrhnout: Ty členské státy, které doposud nepřijaly ani jednoho migranta, tak musí začít neprodleně činit. Pokud k tomu do konce června nedojde, Komise využije svých pravomocí a započne řízení o porušení právních předpisů,“ varoval Avramopoulos. 

Reakce Polska a Maďarska 

Vystoupení evropského komisaře pro migraci Dimitrise Avramopoulose očekávaně přiliš nepotěšilo Varšavu s Budapeští, které se doposud vehementně bránily přijímání migrantů. 

„Prohlášení Dimitrise Avramopoulose jsou pozvánkou pro další migranty,“ prohlásil poradce maďarského předsedy vlády pro bezpečnost György Bandi, podle kterého podobná prohlášení jen utvrzují migranty v tom, že v „Evropě je místo pro každého“. 

Podle maďarského politika nebyli evropští úředníci do svých postů zvoleni k tomu, aby mohli vyhrožovat členským státům sankcemi. „Bylo by moudřejší, kdyby se zamysleli nad tím, proč některé členské státy povinné kvóty odmítají,“ píše se v prohlášení na stránkách maďarské vlády.

Podobná reakce zazněla i z polské Varšavy, kde na prohlášení evropského komisaře v úterý reagovala předsedkyně vlády Beata Szydlo. 

„Mezi členskými státy neexistuje žádná dohoda o povinném přijimání kvót na migranty,“ uvedla polská předsedkyně vlády na tiskové konferenci. 

„Díky polskému přístupu k uprchlíkům se v EU zformoval kritický pohled na mechanismus na relokaci uprchlíků napříč členskými státy,“ uvedla polská politička. 

„Polsko nemůže přijímat uprchlíky,“ zdůraznila. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…