Ani na pokraji bankrotu Řecka Merkelová neztrácí optimismus. Prostor pro dohodu Atén s věřiteli prý stále existuje

18.06.2015 11:46

Německá kancléřka Angela Merkelová si stále myslí, že prostor pro dohodu Řecka s jeho mezinárodními věřiteli ještě existuje. Merkelová to dnes řekla ve Spolkovém sněmu. Podle ní však Atény musejí ukázat, že o dohodu mají zájem, a musí naplnit své závazky z únorové dohody o prodloužení úvěrové pomoci. Řecku bez dohody s věřiteli hrozí insolvence a odchod z eurozóny.

Ani na pokraji bankrotu Řecka Merkelová neztrácí optimismus. Prostor pro dohodu Atén s věřiteli prý stále existuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

„Stále platí, že Německo se snaží o udržení Řecka v eurozóně,“ řekla Merkelová. „Jsem stále přesvědčena, že kde je vůle, tam je i cesta. Pokud ti, kteří v Řecku nesou politickou zodpovědnost, tuto vůli ukážou, pak je dohoda se třemi (věřitelskými) institucemi stále možná,“ uvedla kancléřka.

Merkelová také zdůraznila, že při uzavření únorové dohody o čtyřměsíčním prodloužení finanční pomoci se Řecko zavázalo provést hospodářské reformy a v termínu zaplatit věřitelům všechny dluhy. Řecký premiér Alexis Tsipras tento týden prohlásil, že země bez dohody s věřiteli nesplatí dluh vůči Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Řecký ministr financí Janis Varufakis pak začátkem týdne řekl, že se Atény nechystají předložit věřitelům seznam reforem.

Požadované reformy prý nejsou samoúčelné

Merkelová prohlásila, že reformy nejsou samoúčelné. „Nejsou důležité jen proto, že byly podmínkou podpůrného programu. Význam mají i kvůli tomu, aby pomoc měla dlouhodobý účinek a zajistila, že se Řecko postaví na vlastní nohy,“ uvedla kancléřka.

„Řecko se stalo v posledních pěti letech mimořádným příkladem evropské solidarity. Není jediným státem, který byl odkázán na podporu. Všude se uplatňoval princip poskytnutí pomoci výměnou za provedení reforem. A všude kromě Řecka byly tyto programy úspěšné a dotčené země – Irsko, Španělsko, Portugalsko – znovu stojí na vlastních nohou,“ řekla Merkelová.

O situaci Řecka budou dnes v Lucemburku jednat ministři financí eurozóny. Zásadní posun v řešení finančních problémů této zadlužené země z jihu Evropy se ale neočekává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…