Ani podpora Babiše, ani předčasné volby. Okamura vytáhl vlastní plán

03.07.2019 7:25

Šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura tvrdí, že nestojí o účast ČSSD ve vládě, ale ani o předčasné volby. V rozhovoru pro MF Dnes Okamura také zdůraznil, že nikdy přímo nepřislíbil podporu vládě Andreje Babiše (ANO).

Ani podpora Babiše, ani předčasné volby. Okamura vytáhl vlastní plán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Okamura už od podzimních voleb v roce 2017 zdůrazňuje, že by rád sestavil vládu odborníků. Pokud padne stávající Babišův  kabinet, Okamura se chce poradit s prezidentem Milošem Zemanem, jak postupovat dál.

„Pro předčasné volby však nevidíme důvod. Já jsem nikdy přímo neřekl, že podpořím vládu Andreje Babiše. To jsme mu nikdy nenabídli. Když ta jeho vláda padne, nejdřív se poradíme s prezidentem. Uvidíme, co řekne, jak bude chtít pokračovat. Pak se zařídíme,“ konstatoval v rozhovoru pro deník.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Rozhodně prý není pravda, že by SPD byla připravena nahradit ČSSD ve vládě. „My chceme hlavně prosazovat náš program na rozdíl od Demokratického bloku. Ti mají program pořád jen někoho odvolávat. Já jim říkám demagogický blok,“ nešetřil Okamura tvrdými slovy.

Podobně nekompromisní byl i k ČSSD. Tu považuje za rozhádanou, zdá se mu, že její členové sledují jediný cíl, a to užít si nějaké ministerské křeslo, dokud to jde. Proto Okamura prosazuje ustavení vlády odborníků. Tu by SPD bylo ochotné podpořit, kdyby kabinet prosazoval zásadní body programu hnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…