Ani řecké "Ne" neznamená konec říká "prezident EU"

04.07.2015 6:01

Evropská unie by se měla vyvarovat dramatických poselství v případě řeckého "Ne" v nedělním referendu, které Aténám dveře k eurozóně ani k dalším jednáním neuzavře. V rozhovoru pro internetový deník Politico to dnes prohlásil předseda Evropské rady Donald Tusk.

Ani řecké "Ne" neznamená konec říká "prezident EU"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Řecké "Ne" samozřejmě omezí prostor pro jednání o finančním přežití země. "Ale chci upozornit, že po odmítavém rozhodnutí určitě nepotřebujeme žádné dramatické poselství," dodal Tusk. Nechal tak otevřenou možnost k obnově jednání s Aténami. Souhlasný výsledek by ale podle Tuska "otevřel novou kapitolu v jednáních, možná slibnější než předtím."

"Naším hlavním cílem je udržet eurozónu jednotnou, a je naprosto jasné, že referendum není o setrvání v eurozóně," řekl. "Prvním cílem je obnovit důvěru s Řeckem," dodal. Podle Tuska "nejde o černobílou záležitost". Možná prý největší chybou byla hra na vzájemné obviňování z chyb mezi věřiteli a Řeckem. "Nikdo tu není svatý," uzavřel.

V nedělním referendu se mají řečtí voliči vyjádřit k otázce, zda přijímají návrh reforem a úsporných opatření předkládaných mezinárodními věřiteli. Vláda premiéra Alexise Tsiprase občanům doporučila, aby hlasovali "Ne", tedy proti návrhu věřitelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…