Anketa Český slavík znovu šokuje. Boduje v ní velký odpůrce uprchlíků a islámu

06.11.2015 13:44

Český slavík, populární hudební anketa, vyvolává již tradičně velký rozruch. Předloni její pořadatelé zakázali účast Řezníkovi, jehož texty jsou velmi vulgární, ač jde o recesi. Ale kapela Ortel, kterou sleduje policie a je velmi oblíbená mezi příznivci extrémní pravice, jim, zdá se, nevadí. Informuje Echo24.cz.

Anketa Český slavík znovu šokuje. Boduje v ní velký odpůrce uprchlíků a islámu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr kapely kapely Ortel na 3. táboru lidu

Na hudební anketu Český slavík Mattoni se snesla vlna kritiky i letos. Pořadatelé totiž zveřejnili na svých facebookových stránkách průběžné pořadí interpretů, a jak ve zpěvácích, tak v kapelách se umístil Tomáš Ortel se skupinou Ortel.

Ortel, který je pod drobnohledem české policie, je velmi oblíben mezi příznivci krajní pravice a zpěvák Tomáš Ortel dokonce spolupracoval s různými extremistickými skupinami. A právě to, že se objevil ve výčtu nejpopulárnějších hudebních těles, vyvolalo vlnu reakcí. Organizátoři ankety tak museli přistoupit k mazání příspěvků a diskutujícím vyhrožují odebráním přístupu do diskuse.

Letos si pak nelze nevzpomenout na předloňské hlasování, kdy organizátoři ankety vyloučili ze soutěže horrorcoreového rappera Řezníka. Ten by s přehledem vyhrál cenu ve skupině „Hvězda internetu“, pořadatelům se však nelíbily jeho vulgární texty.

„Podle mě organizátoři Slavíka nechtěli udělat podruhé stejnou chybu, protože minule to skončilo fiaskem. Teď to ale zase vypadá, že si nedokážou stát za svým,“ okomentoval Řezník letošní anketu. „Mě vyloučili za nenávistný texty, který jsou ve většině případů fikce nebo recese, a Ortel, kterej všechno myslí smrtelně vážně, tam nechají.“

Ortel se loni umístil na 4. místě, letos však svou protiuprchlickou rétorikou získává na popularitě a píseň Mešita je ohromně populární. Videoklip viděli na YouTube již více než dva miliony lidí. „Kult této antiislámské písně, ve které její frontman hlásá mimo jiné věty ‚Cítím se podveden, když ti, co vedou zem, diskutovat chtěj s arabským vrahem‘, přerostl až v domácí tvorbu fanoušků Ortelu.“ Někteří z nich dokonce nahrávají svoje vlastní verze, na nichž jejich děti hrají na kytary a zpívají texty Ortelu.

„Nehodlám Ortel hodnotit, neposlouchám to, ale urážejí mě i jména jako Richard Krajčo a Lucie Bílá,“ komentuje Řezník. „Vlastně mě tam serou úplně všichni a doufám, že skandál s Ortelem úštědří týhle zaprděný anketě finální ránu a Českej slavík konečně chcípne!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…