Anketa mezi podnikateli. Podívejte se, jakou si přejí vládu

20.11.2013 17:41

Zástupci malých a středních podniků by upřednostňovali koalici ČSSD, hnutí ANO a lidovců. Ukázala to anketa Unie malých a středních podniků (SME UNION), které se zúčastnilo 125 subjektů.

Anketa mezi podnikateli. Podívejte se, jakou si přejí vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš se směje

Tuto formující se koalici by upřednostňovalo 62 procent podnikatelů, menšinovou vládu ČSSD si přeje 16 procent. Pouze deset procent respondentů by nejraději parlamentní volby opakovalo. Nejméně respondentů (kromě odpovědi „nevím“) pak zvolilo možnost koalice ANO, TOP 09, ODS a lidovců, a to konkrétně 8 procent dotázaných.

„Výsledek průzkumu není velkým překvapením. Podnikatelé chtějí především stabilní prostředí. Šanci na něj momentálně vidí v rodící se koalici. Pohled na věc ale může zásadně změnit povolební vyjednávání. Malé a střední podniky trápí hlavně neustále se měnící daňové sazby nebo třeba vysoká daň z pohonných hmot,“ uvedl k výsledkům ankety předseda unie David Šeich.

Ve zmíněné problematice podnikatelé sází hlavně na hnutí ANO, které podle slov svého vedení bude usilovat právě o zlepšení podmínek pro podnikatele.

„Návrhy ČSSD v oblasti hospodářské politiky obsahují několik desítek konkrétních opatření, některá z nich by však spíše potlačovala podnikatelského ducha živnostníků, než podporovala růst ekonomiky. Mezi kontraproduktivní návrhy z dílny ČSSD patří například vyšší zdanění mzdy formou dvou sazeb daní z příjmu fyzických osob, zvýšení daní pro firmy nebo plošné zvyšování minimální mzdy. Odpor podnikatelů vzbuzují také registrační pokladny a majetková přiznání,“ stojí ve výsledcích průzkumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…