Anna Šabatová žádá média, aby méně mluvila se Stanislavem Křečkem, který tvrdě hovoří o uprchlících i Romech. A ten na to říká...

02.07.2015 12:12

„Je to nedorozumění,“ reaguje doktor Stanislav Křeček, který pracuje jako zástupce veřejné ochránkyně práv, na apel médiím, který přišel z kanceláře ombudsmanky, aby mu novináři „neadresovali dotazy k tématům, která mu nesvěřila.“ „Že bych se nesměl vyjadřovat k něčemu jinému? To je přeci nesmyl,“ zmínil také Křeček pro ParlamentníListy.cz, který se naopak domnívá, že k žádným záměnám u stanovisek nedochází a stejně všichni vědí, kde pracuje. Jde zřejmě o reakci na jeho poslední vyjádření k migrační krizi.

Anna Šabatová žádá média, aby méně mluvila se Stanislavem Křečkem, který tvrdě hovoří o uprchlících i Romech. A ten na to říká...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

Média prý matou veřejnost. Novináři se totiž obracejí na zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka také s tématy, o kterých by podle veřejné ochránkyně práv Annny Šabatové zřejmě hovořit vůbec neměl. „Ochránkyně proto žádá média, aby se v zájmu nebudit ve veřejnosti mylný dojem, že jde o oficiální názor veřejného ochránce práv, neobracela na jejího zástupce v tématech a záležitostech, které mu nesvěřila,“ píše se v apelu, který kancelář veřejného ochránce práv zaslala médiím, který pro úplnost obsahuje výčet kompetencí zástupce ombudsmana. „Vyjádření zástupce ochránkyně k záležitostem, na něž nedopadá pověření, představují soukromý názor JUDr. Stanislava Křečka, který nelze přičítat veřejné ochránkyni práv, či, lépe řečeno, veřejnému ochránci práv jako instituci,“ vysvětluje se v upozornění novinářům.

Křeček: Jde o nedorozumění. K žádné záměně nedochází

Situaci považuje doktor Křeček za nedorozumění: „Já se samozřejmě nevyjadřuji jako zástupce veřejné ochránkyně práv, ale jako právník a člověk, který si prostě něco myslí. Rozhodně nenastává situace, že by se lidé domnívali, že jde o stanovisko veřejné ochránkyně. Každý chápe, že má stanoviska nejsou totožná se stanoviskem paní doktorky Šabatové a k žádné záměně nedochází,“ reagoval pro ParlamentniListy.cz a podobný názor prý sdělil i při své reakci pro televizi. „Pokud jde o stanoviska kanceláře nebo veřejného ochránce, je k nim oprávněna výlučně veřejná ochránkyně práv. Já k tomu samozřejmě oprávněn nejsem a myslím si, že každý chápe, že to, co já říkám, jsou stanoviska právníka Stanislava Křečka, nikoli stanoviska veřejného ochránce,“ upřesnil s tím, že k rozeslání informací z kanceláře ombudsmanky došlo zřejmě v reakci na poslední rozhovor o migrační krizi: „Vyjádření jsem dával do médií více. Pravděpodobně je to reakce na poslední článek v ParlamentnichListech, který byl publikován,“ zmínil Křeček.

Že bych se nesměl vyjadřovat k něčemu jinému? To je nesmysl, reaguje Křeček

Křeček se ale pozastavil nad tím, že by mu neměli novináři otázky, mimo témat vymezených ombudsmankou, vůbec posílat: „To je závažnější, že bych se nesměl vyjadřovat k něčemu jinému? To je přeci nesmyl. Profesor Höschl je psychiatr a vyjadřuje se také k problematice uprchlíků, takže nevidím důvod, proč by se k tématu nemohl kdokoli vyjadřovat, i když má jiné zaměstnání. To se zaměstnáním vůbec nesouvisí,“ reagoval s tím, že se sám komunikaci s novináři na jiná témata nebrání. K tomu, jak tedy média mají popsat jeho zaměstnání, zástupce ombudsmana uvedl: „Ať to tam napíšete nebo ne, situace je stejná.“ Do budoucna Křeček doporučuje novinářům raději formulaci doktor Křeček, který pracuje jako zástupce veřejné ochránkyně.

Šabatová konkretizovala, čím zástupce ombudsmana pověřila

V upozornění se připomíná, že ombudsmanka Anna Šabatová pověřila svého zástupce Stanislava Křečka výkonem části působnosti ochránce, konkrétně zejména v následující oblastech (pozemkové právo a restituce, činnost orgánů ochrany veřejného zdraví, stavby a regionální rozvoj, daně, poplatky a cla, ochrana životního prostředí, státní správa soudů, doprava a spoje, správní trestání a ochrana pokojného stavu a právo na informace). Současně si ochránkyně vyhradila působnost v průřezových tématech sociálně vyloučených lokalit, sociálního bydlení a v dalších konkrétních případech, které předem určí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…