Anne Applebaumová: Británie se může rozpadnout, případně odejít z EU. Ztrácí slovo v zahraniční politice

09.03.2015 8:53

Vlivná americká publicistka Anne Applebaumová je přesvědčena, že Velká Británie v posledních letech ztratila svoji schopnost ovlivňovat mezinárodní dění. Pokud prý v květnových volbách zvítězí "protievropská" UKIP, může se postavení země ještě zhoršit

Anne Applebaumová: Británie se může rozpadnout, případně odejít z EU. Ztrácí slovo v zahraniční politice
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Applebaumová upozorňuje na rostoucí nespokojenost Britů s doposud klíčovými politickými stranami, tedy s Konzervativci a Labouristy. V posledních průzkumech veřejného mínění Britové naznačili, že chtějí dát šanci stranám doposud čekajícím spíš v pozadí. „Skotové tak nejspíš budou volit Skotskou národní stranu, která plánuje zopakovat referendum o odtržení země. Angličané zase upřednostní antievropskou a antiimigrantskou UKIP Nigela Farage, případně Stranu zelených,“ konstatuje Applebaumová. Podle americké publicistky na změně preferencí britských voličů není nic špatného, ale stěží si lze za takové situace představit životaschopnou koalici.

„Vše tedy nasvědčuje tomu, že Velká Británie po květnových volbách udělá radikální krok směrem doleva nebo doprava. Možná následně opustí Evropskou unii, která se tak může rozpadnout,“ obává se americká publicistka. „Věrný spojenec USA Velká Británie navíc ztratila zájem o zahraniční politiku. Obrat začal již v roce 2009, kdy premiér David Cameron zatroubil k odchodu své Konzervativní strany z křesťansko-demokratického uskupení v Evropském parlamentu. To snížilo jeho vliv na evropskou politiku, a naopak přidalo na síle Angele Merkelové. Jeho důvěryhodnost byla narušena i rozhodnutím uspořádat referendum o budoucnosti Británie v EU,“ píše Applebaumová.

celý text v angličtině najdete ZDE

Za největší Cameronův neúspěch však považuje americká publicistka události z roku 2013. Předloni hodlal britský premiér podpořit americké nálety na Asadovy pozice. Požádal proto o souhlas britský parlament, a ten jej nevyslyšel. „Nedůvěra Camerona v parlamentu nejspíš nalomila i Obamu, který od náletů také upustil. Oba dva politici své původní rozhodnutí nakonec přece jenom přehodnotili, když viděli, jak Islámský stát překresluje hranice Sýrie i Iráku. Přesto Britové poslali do bojů jen osm letadel. Výdaje na obranu v zemi navíc budou dále klesat. A aby toho nebylo málo, tak Merkelová s sebou do Minsku na jednání s Putinem vzala francouzského prezidenta Hollanda a Cameron zůstal doma,“ dokládá Applebaumová neúspěchy britského premiéra.

„Problém je v oslabení politické moci nejenom Camerona, ale celé jeho strany. Jeho Konzervativci nemají v žádném případě zaručené znovuzvolení. Britové řeší především skotské referendum, a proto se britští politici příliš nehrnou do toho, aby sehráli aktivní roli v případě konfliktů na Blízkém východě a na Ukrajině, které se jim zdají příliš vzdálené,“ vysvětluje americká publicistka. Časem se však podle jejího názoru ukáže, že nejsou vůbec daleko. „Ruské stíhačky několikrát narušily vzdušný prostor Velké Británie a ohrožením pro zemi může být i finanční provázanost s Ruskem. Terorismus z Blízkého východu může kdykoli zasáhnout Londýn, stejně jako nedávno Paříž. Skutečně tedy Britové věří tomu, že se jim povede lépe ve světě, kde nemají žádný vliv?“ uzavírá s otázkou Applebaumová svůj komentář. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…