Anne Applebaumová: Putin chce rozvrátit Evropu, kupuje si její politiky. Ruská propaganda vytváří falešné weby a internetové trolly

13.01.2015 10:34

Anne Applebaumová je americká publicistka, držitelka Pulitzerovy ceny a zároveň manželka význačného polského politika Radoslawa Sikorského, v současnosti předsedy polského parlamentu. V posledních dnech představuje v Praze svou knihu a v úterý dostala prostor současně hned ve dvou celostátních denících.

Anne Applebaumová: Putin chce rozvrátit Evropu, kupuje si její politiky. Ruská propaganda vytváří falešné weby a internetové trolly
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

V MF DNES hovořila především o Rusku. Vzpomínala, jak na ni již koncem devadesátých let v Moskvě během přednášky pokřikovali, kdo si myslí, že je. „Částečně to dělají státní ruská média, která vytvářejí image USA jako nepřítele zhruba poslední dekádu,“ dodala.

Zahraniční politika Ruska je podle Applebaumové zřejmá. „Jedním z jeho cílů je delegitimizovat NATO a ukázat Západ jako falešný a slabý,“ vysvětluje. Cestou může být například invaze do baltských zemí, členských států NATO, která ukáže, že severoatlantický pakt je nejednotný a nedokáže bránit ani své vlastní členy.

„Putin byl velmi úspěšný v tom, že přesvědčil Rusy, že je jedinou volbou. Že buď bude jeho politika, nebo chaos,“ říká dále novinářka. Kromě toho se v ruské politice objevují prvky návratu k minulému režimu. „Právě teď je v Rusku revanšistický a revizionistický režim, který chce vrátit některé věci ze sovětské éry. Klika KGB, která zemi řídí, třeba chce, aby se vrátil někdejší strach,“ myslí si Applebaumová.

Zkušenosti rozvědčíků se prý projevují zejména v tom, jak Rusko dokázalo vyvolat v populaci hysterii a mediálně lidem vnutit zcela falešný obraz světa. „Jsou mistři ve vytváření falešných webových stránek, internetových trollů...,“ vypráví. Kromě toho prý Rusko vyvinulo zcela nový druh propagandy. „Pokoušejí se podrýt západní systémy a vytvořit v nich větší spory. Proto podporují krajně orientované strany. Korupce je jejich formou zahraniční politiky,“ říká.

V rozhovoru pro Hospodářské noviny zase Applebaumová přiznává, že ji překvapilo, jakým způsobem provedlo Rusko invazi na Krym. Jinak však hovořila především o Ukrajině, která podle ní má první šanci za dvacet let posunout se na Západ. „Hodně závisí na tom, zda se Rusko rozhodne pokračovat v destabilizaci Ukrajiny,“ přiznává následně. Stabilní a prosperující Ukrajina je podle Applebaumové ruským zájmem, ale může se prý stát, že prezident Putin vyhodnotí své vlastní politické zájmy jinak.

Putin totiž podle ní má zahraniční politiku především jako nástroj politiky domácí, v níž se snaží uchovat moc. „Jeho cílem je delegitimizovat NATO, rozdělit Evropu a přesvědčit Rusy, že neexistuje jiná alternativa. Nemáte rádi naši zemi, tak dobře, ale nikde jinde nic jiného – lepšího –není,“ popisuje uvažování ruského prezidenta. Zopakovala popis jeho strategie, kdy „vyváží korupci“ a kupuje si evropské politiky z okrajových stran, aby rozvraceli systém.

Západ si však prý již začal nebezpečí uvědomovat. „Odehrál se tam jistý tektonický posun a různé politické i vojenské instituce nyní Rusko chápou jinak, než před rokem,“ připomíná. Rusko bylo prý dříve vnímáno jako západní země, byť s určitými vadami. „Myslím, že tohle pojetí už neplatí. Lidé na Západě už o Rusku a byznysu s ním přemýšlejí jinak,“ říká.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…