Anne Applebaumová: Východ Ukrajiny je ztracen. Ale teď...

11.02.2015 14:17

Debata o vyzbrojení ukrajinské armády je irelevantní diskusí o krátkodobé taktice, ignorující dlouhodobé záměry Vladimira Putina. Anne Applebaumová, americká novinářka a manželka polského exministra zahraničí Radka Sikorského, doporučuje ve svém textu pro Washington Post, na který upozornily Britské listy, něco úplně jiného.

Anne Applebaumová: Východ Ukrajiny je ztracen. Ale teď...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Portréty „nebeské setniny“ visí všude

„Až do loňského roku neměla východní Ukrajina žádnou historii etnického konfliktu. Dobře vyzbrojení "separatisté" se na scéně objevili teprve, když je tam Vladimír Putin vyslal,“ předkládá Applebaumová svou verzi, kde se vzala menšina, předkládající poslední rok své nároky.

Proto je prý i celý konflikt umělý, řízený ruskou bezpečnostní službou za vydatné pomoci dezinformační kampaně. Z toho mimo jiné vyplývá, že válka bude trvat tak dlouho a za takových podmínek, jaké Rusové budou chtít.

„Cílem této války není dosáhnout vítězství. Cílem je zabránit vzniku prosperující, evropské Ukrajiny, protože takový stát by byl ideologickou hrozbou putinismu,“ varuje novinářka. Jakýkoliv mír, který se západním politikům podaří dojednat, tedy prý nebude ničím jiným, než „zmrazeným konfliktem“, který už se Rusům skvěle ovědčil v Moldávii nebo v Jižní Osetii.

Celý text ZDE

Za těchto okolností je prý bezpředmětné uvažovat o vojenské konfrontaci na východě Ukrajiny. Cílem musí být zajištění zbytku Ukrajiny a zabránění eskalaci konfliktu. Novorusko- ruské území na východě Ukrajiny- již prakticky existuje a nic na tom nezměníme.

„To, co Západ teď potřebuje, není jen vojenská strategie, ale komplexní dlouhodobá strategie na posílení ukrajinského státu a na postupné začlenění Ukrajiny během mnoha let do Evropy,“ doporučuje novinářka. Měl by se zajistit výcvik ukrajinské armády, stejně jako tajných služeb, které záměrně zdecimoval prezident Janukovyč. S podobným návrhem navíc už prý přišla Angela Merkelová, když navrhla „Berlínskou zeď“ kolem Doněcka, a zacházení se západní Ukrajinou tak, jak se za studené války zacházelo se západním Německem.

„Měli bychom uznat skutečné nebezpečí, které Rusko tvoří pro Evropu, nejen jako zdroj násilí, ale i jako zdroj politické a hospodářské korupce,“ radí Applebaumová. Je prý na místě další zpřísnění sankcí, nebo rovnou vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému. Alternativou je prý rozklad celé Ukrajiny po vzoru Gruzie po roce 2008. A dalším krokem může být podobný pokus v členském státě NATO- třeba Litvě nebo Estonsku.

„Pokud si nevypracujeme seriozní strategii pro zabránění nové světové války, ta válka vznikne,“ prorokuje novinářka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …