Anne Applebaumová se děsí zmanipulovaného světa

30.07.2017 17:53

Americká novinářka a spisovatelka Anne Applebaumová se domnívá, že již možná žijeme v kybernetické dystopii. Uvedla to alespoň ve svém textu, jehož překlad přinesl server Britské listy.

Anne Applebaumová se děsí zmanipulovaného světa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

„Od devatenáctého století nás děsí dystopická umělecká díla, v nichž člověk vynalezne robota, který nabude lidských rysů a převezme vládu nad člověkem a nad světem. Jenže co když skutečná hrozba od umělé inteligence nevypadá vůbec jako lidská bytost,“ ptá se Anne Applebaum a spekuluje, co když jde jen o kus počítačového kódu, jenž dokáže ovlivňovat to, co vidíte, co si myslíte a co cítíte.

„Co když našemu životu hrozí boti, nikoliv roboti?“ zeptala se dále. Bot je podle ní kus kódu, jenž dokáže dělat věci, co lidé nedovedou. A jejich vliv prý pomalu roste.

„V současnosti jsou boti neobyčejně vlivnou silou na sociálních sítích, kde ‚likeují‘ lidi a kauzy, zveřejňují komentáře, reagují na druhé uživatele. Boty lze naprogramovat tak, aby na Twitteru zveřejňovali urážky v reakci na určitá slova, aby sdíleli stránky z Facebooku, aby opakovali hesla, aby šířili nedůvěru,“ dodala.

Původní text ZDE.

Boti jsou podle jejích výzkumů využíváni k podpoře politických stran i vládní agendy, a to již v 28 zemích světa. „Před týdnem například sympatizanti s polskou vládou strany Právo a spravedlnost, pravděpodobně ultrapravicoví Američani, zahájili na Twitteru kampaň prostřednictvím botů, která měla přesvědčit Poláky, že protivládní demonstrace jsou falešné, že to jsou outsideři nebo cizinci, kteří dostali zaplaceno, aby demonstrovali,“ dodala. 

Závěrem se pak zamyslela nad tím, že zatím není nikdo schopen vysvětlit způsob, jaký dopad to má všechno dohromady. „Vytvořili jsme močál neskutečnosti, svět, v němž nevíte, jestli emoce, které pociťujete, zmanipulovali lidi nebo stroje, a v němž velmi brzo bude nemožné vědět, co je skutečné a co je imaginární. Není tohle ta dystopie, které se už tak dlouho bojíme?“ zeptala se závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…