Ano, byl to podvod. V kauze Mostecká uhelná došlo k velkému přiznání

12.06.2013 12:24

Ve švýcarské Bellinzoně pokračuje soud s aktéry privatizace Mostecké uhelné společnosti. Jako první z obžalovaných odpovídal belgický obchodník Jacques de Groote, který v té době působil v čele společnosti Appian, jež akcie těžařského koncernu kupovala.

Ano, byl to podvod. V kauze Mostecká uhelná došlo k velkému přiznání
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Těžba hnědého uhlí

De Groote u soudu překvapil, když přiznal, že Appian byl nastrčenou společností, která předstírala, že zastupuje americké akcionáře, kteří ve skutečnosti byli fiktivní. Tím de facto dal za pravdu žalobcům, kteří tvrdili, že tato nastrčená společnost měla Mosteckou uhelnou získat od českého státu pro sedm obžalovaných. Kromě de Groota se jednalo o české manažery, kteří v MUS již dříve vystupovali.

Uznávaný belgický obchodník a někdejší vysoký představitel Mezinárodního měnového fondu měl v čele investiční skupiny Appian vzbuzovat dojem serióznosti a prestiže. Ta měla přikrýt údajně podvodné machinace kolem nákupu akcií.

Belgický obchodník vypověděl, že v roce 1994 pracoval pro známého finančníka Stephena Norrise, který založil společnost Appian. Právo používat toto jméno od něj však získal český manažer Jiří Diviš, jeden z obžalovaných. De Groote začal pracovat pro něj a dokonce podepsal tzv. příkazní smlouvu, která jej zavazovala působit ve prospěch Divišových společností.  

V roce 1999 společnost Appian, řízená de Grootem, koupila od státu akcie MUS. Peníze na nákup akcií dali Diviš a další manažeři, de Groote tvrdí, že nevěděl, odkud pocházejí. Obžaloba se domnívá, že se jednalo o firemní peníze MUS, které manažeři použili pro soukromé účely - nákup akcií.

Belgičan dále při výslechu uvedl, že se vždy řídil zmíněnou příkazní smlouvou, podle které měl být jmenován do řady společností, ve skutečnosti prázdných skořápek, které manažeři "Mostecké" vytvořili kvůli privatizaci.

Výslech belgického finančníka má pokračovat ve středu. Po něm přijde na řadu první z manažerů, Antonín Koláček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …