Ano, dejte Kajínkovi milost. Miloš Zeman dostal radu od právníka, na jehož názory hodně slyší

22.04.2017 9:36

Dlouholetý předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský podpořil prezidenta Miloše Zemana ohledně zvažovaného udělení milosti doživotně odsouzenému vrahovi Jiřímu Kajínkovi. S odvoláním na Rychetského rozhovor pro internetovou televizi DVTV to uvedl server Echo24.

Ano, dejte Kajínkovi milost. Miloš Zeman dostal radu od právníka, na jehož názory hodně slyší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Podle Rychetského v kauze přetrvávají pochybnosti. Server ale připomíná, že Rychetský v minulosti podal ve prospěch Kajínka stížnost pro porušení zákona, jako ministr spravedlnosti však tehdejšímu prezidentovi Václavu Havlovi Kajínkovo omilostnění nedoporučil.

Zeman počátkem dubna prohlásil, že o milosti pro Kajínka vážně uvažuje, protože muž je ve vězení dlouho a existují pochybnosti o jeho vině. Rychetský se s tímto postojem ztotožňuje. Jeho názor přitom může mít na prezidenta značný vliv. Zeman si vzal Rychetského jako vicepremiéra již do své vlády a jako předsedovi Ústavního soudu mu často naslouchá i v otázce výběru nominantů na uvolněná soudcovská místa v ÚS.

Celý text je ZDE

„S ohledem na to, že těmi řádnými a mimořádnými prostředky se nepodařilo udělat dostatečně přesvědčivý přezkum celé té kauzy, asi si myslím, že ano,“ odpověděl Rychetský na otázku, zda by měl Zeman milost udělit.

Podle serveru mezi pochybnostmi konkrétně zmínil to, že Kajínek byl odsouzen za nájemnou vraždu, ačkoliv do té doby neměl v trestním rejstříku žádnou násilnou trestnou činnost, nebo to, že údajný objednatel vraždy byl na rozdíl od Kajínka osvobozen.

„Myslím si, že by to mělo být podmíněné propuštění, jinými slovy: pod podmínkou, že třeba pět let nespáchá žádný úmyslný trestný čin, jinak že na ten zbytek toho doživotí si tam půjde sednout,“ popsal Rychetský svou představu o podobě milosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…