Ano pokračování sankcí, ne euru. To si dnes odhlasovala ODS

30.05.2015 21:39

ODS odmítá snahy prezidenta Miloše Zemana o urychlení přístupu Česka k přijetí eura a trvá na tom, aby o případném vstupu do eurozóny rozhodovalo referendum. Chtějí také, aby stát v Evropské unii vyjednal výjimku, díky které by nemusel euro přijmout. Vyplývá to z usnesení, která dnes delegáti ODS odhlasovali na kongresu v Praze.

Ano pokračování sankcí, ne euru. To si dnes odhlasovala ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala s Pavlem Blažkem

Občanští demokraté zároveň vyzvali vládu, aby trvala na zachování protiruských ekonomických sankcí do doby ukončení okupace Krymu a vojenské intervence na Ukrajině. Delegáti kongresu také odhlasovali, že nechtějí, aby muselo Česko plnit kvóty EU, které se týkají uprchlíků. Stejný postoj zatím zaujala i vláda, která nesouhlasí s povinnými kvótami a bude se v rámci Evropské unie snažit, aby neprošly.

Podle informací serveru iDnes.cz se do kvót zostra pustil především první místopředseda strany a europoslanec Jan Zahradil. „Když v padesátých letech národní výbor zjistil, že máte velký byt, přidělil vám tam jednoho nájemníka nebo dva nebo tři. V roli národního výboru je teď Evropská komise,“ řekl.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Evropská komise navrhla, aby další země osmadvacítky v příštích dvou letech převzaly od Itálie a Řecka 40 000 žadatelů o azyl. Na Česko by mělo připadnout 1 328 lidí. „(ODS) vyzývá vládu ČR, aby v Evropské radě podnikla kroky k zablokování systému kvót na migranty,“ stojí v usnesení z dnešního kongresu.

Stejně tvrdě se ODS staví proti přijetí eura. Po vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) požadují v tomto směru dojednání výjimky pro Česko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…