Ano, prožíváme arabskou invazi, připustil papež František. Ale měli bychom být vděční, obohatí nás to

05.03.2016 8:46

I přestože papež František uvedl, že současná uprchlická krize je arabskou invazí, domnívá se, že Evropu obohatí. Svá slova řekl před členy francouzského hnutí Poissons Roses, nyní o nich informuje server Novinky.cz.

Ano, prožíváme arabskou invazi, připustil papež František. Ale měli bychom být vděční, obohatí nás to
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

Papež vnímá historickou souvislost. V minulosti se totiž Evropa díky podobným invazím obohatila, myslí si. „Evropa zažila v dějinách už tolik invazí! Vždy však dokázala překonat samu sebe a jít dál, díky čemuž se obohatila výměnou mezi kulturami,“ řekl. Zároveň uvedl, že se domnívá, že Evropa je podle něj jediným kontinentem, který světu může přinést jednotu.

„Pokud chce Evropa ovládnout, musí znovu nalézt své kulturní kořeny. Ty díky kolonizaci dosáhly i Nového světa. Pokud však zapomene na svou minulost, Evropa zeslábne a hrozí, že se stane prázdnou,“ vzpomněl také svá předloňská slova ve Štrasburku, kde již tehdy upozorňoval na nízkou porodnost. 

Původní text ZDE.

Podle Františka je nutné v migrační krizi postupovat jednotně. „Člověk někdy musí něco ztratit, aby tím vyhráli všichni,“ řekl. 

Papež zároveň opakovaně vyzývá k tomu, aby migranti, kteří utíkají před válkou, nebyli odmítáni. Často mluví o solidaritě.

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …