Ano, uzavření hranic. Ale jsou zde další důležité věci, které Miloš Zeman sdělil ruskému novináři

24.05.2016 8:47

Sankce proti Rusku? Jsem proti takové politice. Podívejte se na Američany; dlouhých padesát let vedli sankční politiku proti Kubě. A k čemu to bylo? Podobné praktiky nenapomáhají vylepšování vzájemných vztahů, naopak snižují důvěru. A migranti? Ti přichází do Evropy s naprosto odlišnou kulturou, jejich hodnoty nejsou slučitelné s těmi, které zde vyznáváme my. Prezident České republiky Miloš Zeman poskytl rozhovor ruskému novináři Vladimiru Sněgirevovi. Z něj česká média citovala pasáž o uzavření hranic, interview však bylo mnohem obsáhlejší.

Ano, uzavření hranic. Ale jsou zde další důležité věci, které Miloš Zeman sdělil ruskému novináři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Jste spokojeni s výsledkem prezidentských voleb v Rakousku?

3%
95%
hlasovalo: 14504 lidí

„Nejen Česká republika, ale také Polsko, Maďarsko, Slovensko nebo podobně i Rumunsko zaujímají vůči kvótám na přerozdělení uprchlíků podobnou pozici. Některé státy v západní Evropě se tak nějak názorově ‚kolébají‘. Co je potřeba udělat? Nejlepší by bylo uzavřít vnější hranice Evropské unie. Vůbec nerozumím tomu, proč takové státy jako Itálie nebo Řecko nepodnikají žádné kroky v otázce přísnější kontroly hranic,“ uvedl v rozhovoru prezident.

„Každá z 28 zemí Evropské unie má vlastní ozbrojené síly. Proč tedy tyto státy nezformují desetitisícový kontingent a nepošlou ho kontrolovat hranice? Druhá věc je, že je potřeba začít neprodleně deportovat ‚ekonomické migranty‘, to znamená ty, kteří nespadají do kategorie ‚uprchlíci‘,“ dodal Zeman.

Zeman svoje rozčarování s fungováním Evropské unie objasnil tím, že se prý stále více vzdaluje od původně jednoho ze svých hlavních principů – tedy principu subsidiarity, podle kterého by se rozhodování a zodpovědnost ve veřejných záležitostech měly odehrávat na nižších stupních veřejné správy.

„Z mého pohledu tento princip není ze strany Evropské komise příliš dodržován – otevřeně se vměšuje do vnitřních záležitostí členských států EU. Vedení Evropské unie by se mělo spíše soustředit na základní věci typu: zahraniční politika, obranná strategie nebo řešení současných sociálních a ekonomických problémů,“ uvedl prezident.

Svět se za dvacet let podle Zemana v mnohém změní, ovšem napětí mezi jednotlivými státy nikoli. „Věřím v progres. Za dvacet let se zvýší životní úroveň. Objeví se nové technologie, produktivita práce bude na mnohem vyšší úrovni. Věřím také v to, že dvacet let je dostatečně dlouhá doba na to, aby byl poražen mezinárodní terorismus,“ řekl Zeman.

Prezident byl během rozhovoru také požádán, aby uvedl příklady toho, jaké v minulosti učinil chyby nebo jakým způsobem se na věci po letech dívá jinak. Zeman se opět vrátil k tématu terorismu.

„Po nedávném masakru v Paříži, kdy teroristé vzali rukojmí v kulturním centru, jsem si uvědomil, že by každý svobodný občan měl mít právo na to, vlastnit a nosit zbraň. Jestli by se v tom pařížském klubu našel člověk s pistolí v kapse, možná by to nedopadlo až tak tragicky,“ poznamenal Zeman.

Své vítězství v posledních prezidentských volbách, ve kterých měl Zemanův protikandidát podle ruského novináře podporu téměř „všech hromadných sdělovacích prostředků v zemi“, stávající prezident objasnil slovy: „Pomohlo mi to, že Češi nedůvěřují novinářům. To pochází ještě z časů komunismu. U nás se říká, že v novinách se objevují tři druhy informací. Pravdivá – datum otištění novin. Důvěryhodná – předpověď počasí. A všechno ostatní už je pravděpodobně chybné,“ objasnil Zeman původ svého úspěchu.

V odpovědi na otázku, chystá-li se český prezident v nejbližší době navštívit Ruskou federaci, Zeman uvedl: „Nedávno k nám do Prahy zavítal vrcholný představitel Tatarstánu, s kterým jsem se domluvil na tom, že až budu v Rusku, určitě přijedu do Kazaně. Stejnou dohodu mám i s vedením v Jekatěrinburgu. Chtěl bych tedy nejprve poznat ruské regiony a až poté zavítat do hlavního města.“

V samotném závěru rozhovoru Zeman poznamenal, že si dá rád české pivo, které považuje za nejlepší na světě. Neopovrhne ovšem ani moravským vínem a občas si dá i něco tvrdšího.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…