Anonymous řádili v Ostravě: Proti světovým vládám i manipulacím Západu

06.11.2014 17:57

REPORTÁŽ Vlády jsou na světě proto, aby sloužily občanům. Že chtějí spravedlivý svět a odmítají diktátory, na to upozorňovali lidé, kteří přišli ve středu večer na Masarykovo náměstí do Ostravy s maskami Anonymous. Podepisovali petice a vyjádřili svůj nesouhlas také k plánovanému přijetí dohody o volném obchodu mezi Spojenými státy americkými a Evropou.

Anonymous řádili v Ostravě: Proti světovým vládám i manipulacím Západu
Foto: Daniela Černá
Popisek: V maskách Anonymous

Anketa

Na začátku kterého roku byste se nyní chtěli octnout? V naší zemi, samozřejmě.

2%
1%
59%
2%
12%
5%
0%
0%
6%
hlasovalo: 18817 lidí

Nespokojení občané vzali s sebou masky Anonymous a vlajku. Symboly dávali najevo, že mají své výhrady vůči vládám světa. Na náměstí podepisovali i petici Za zachování módního domu Ostravica – Textilia a petici na podporu třídění odpadu. „Nelíbí se mi, že mají vládní úředníci velké platy. Přitom obyčejní lidé nemají práci, peníze a důchodci už vůbec nemají z čeho žít,“ vyjádřila svůj názor Nikola Horká, která do Ostravy přijela s bratrem ze Staříče.

„Škubou nás o peníze, dělají si z nás srandu. Novodobé otroctví za deset tisíc měsíčně se nedá nazvat zaměstnáním. Zaprodali nás. Nelíbí se mi také geneticky upravované potraviny,“ rozčílil se Patrik Horký. Další z „nespokojených“ tvrdil, že se u nás účelově zveřejňují informace: „Lidem nejsou předkládány pravdivé zprávy. Měli bychom se stavět nestranně k informacím z celého světa. U nás se dává přednost Západu, který nás manipuluje víc než Rusko. Není důvod, aby nám lhali, protože lidé si na internetu stejně sami informace najdou.“

Akci podpořil i předseda Pirátů Lukáš Černohorský. „Máme řadu výhrad k dění v Ostravě. Dochází k vylidňování města, nejsou udržované historické památky. Pak protestujeme proti TTIP, i to je součástí mezinárodního boje. Nechceme, aby se tato smlouva podepisovala, a pokud ano, aby byla transparentní. Sem tam unikne nějaký dokument a celý svět se děsí, co se vyjednalo,“ popsal pro ParlamentníListy.cz Černohorský.

Šéf Pirátů: ČSSD nic nezkazila, protože nic neudělala

Předseda Pirátů se vyjádřil také k české politické elitě. „Pan prezident je příběh sám o sobě. U pana Andreje Babiše vnímám jako konflikt to, že nikdo neví, proč do politiky šel. V této chvíli jeho firmy bohatnou, což má hned několik vysvětlení,“ naznačil Černohorský. „Problematické je, že Babišovo hnutí ANO na různých úrovních slibuje něco jiného,“ dodal a kritizoval nejasný program hnutí. Zhodnotil také dosavadní výsledky práce ČSSD: „U sociální demokracie je těžké něco hodnotit, protože za dobu, co jsou ve vládě, neudělali vůbec nic. Nic nezkazili, protože nic neudělali. Uznávám, že protlačili služební zákon, ale i ten má některé kontroverzní části, takže si myslím, že se mohl lépe vypilovat.“

Chtěli připomenout, že vlády mají sloužit občanům

Předseda vysvětlil hlavní důvod toho, proč se lidé na Masarykově náměstí v Ostravě sešli. „Řada z nás má své individuální problémy, se kterými nikdo nedokáže pomoci. V této chvíli se shromažďujeme a pochod, který bude následovat, nemá konkrétní tematiku. Jde o připomenutí toho, že vlády jsou tady proto, aby občanům sloužily a ne od toho, aby diktátorsky vládly.“ vysvětlil Černohorský, jehož Česká pirátská strana se na pořádání akce podílela. Nový předseda upozornil i na to, že Piráti mají společné názorové prvky s hnutím Anonymous. „Nevidíme problém vzájemně spolupracovat a vzájemně se podpořit. Když je více proudů, máme větší šanci někoho oslovit.“

Symbolicky se přidali k pochodu masek

Po světě se právě 5. listopadu konají různé akce, mezi nimi i tak zvaný Pochod milionu masek. „5. listopadu se připomíná výročí `prachového atentátu`, kdy se Guy Fawkes pokusil vyhodit do vzduchu britský parlament, což byla první vzpoura vůči vrchnosti v Británii. Masky, které si s sebou kolegové vzali, jsou inspirovány jeho obličejem,“ vysvětlil s tím, že chce hlavně upozornit na současné nedostatky společnosti. Na akci dohlíželo několik místních strážníků. Vyjádřit protest proti chybám vládnoucích elit ve světě a upozornit na problémy české politiky přišlo do centra Ostravy asi dvacet nespokojených občanů.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…