Antiamerické nálady v Rusku jsou na novém vrcholu

06.08.2014 19:58

Protizápadní nálady dosáhly v Rusku nového vrcholu, upozornil na svém webu list Vedomosti s odvoláním na průzkum nezávislého střediska Levada. "Tato tendence podle expertů může trvat dlouho," varoval deník pod titulkem Vším je vinen Západ.

Antiamerické nálady v Rusku jsou na novém vrcholu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Zatímco ještě v lednovém průzkumu vyjádřilo záporný postoj k USA jen 44 procent Rusů, v červenci jich byly už tři čtvrtiny, a to je nejvíce za celou dobu těchto průzkumů. Tři pětiny Rusů se odmítavě staví k Evropské unii a více než polovina i k sousední Ukrajině.

Od počátku roku se na polovičku smrskl počet Rusů s kladným vztahem k Ukrajině

"Za posledních 20 let je to čtvrtý vrchol antiamerických nálad: první byl za bombardování Srbska v roce 1999, druhý při vypuknutí války v Iráku v roce 2003, třetím ruská válka s Gruzií v roce 2008, ale tak vysoké ukazatele tu ještě nebyly," připustil ředitel střediska Lev Gudkov.

Od počátku roku se na polovičku smrskl počet Rusů s kladným vztahem k Ukrajině, z 66 na 33 procent. Zatímco před třemi lety o nepřátelství k Ukrajině hovořil jen každý padesátý Rus, nyní dvě pětiny označují vztahy za nepřátelské - a dvě třetiny Rusů za to vinu kladou na Kyjev. Prudce se zhoršil i postoj k Evropské unii, která až dosud nebyla v Rusku vnímána jako soupeř, natož nepřítel. Podle Gudkova dává o sobě znát protizápadní a protiukrajinská propaganda.

S rolí USA v ruském mínění je to podle Gudkova složitější, protože Spojené státy současně "představují příklad všeho, co by chtělo mít Rusko". Ustavičné soupeření s USA se stalo důležitým prvkem ruské identity, ale celkově je prý vztah Rusů k USA lepší, než dočasné nálady, které uměle vytváří propaganda.

Nynější ukrajinská krize prý bude mít dalekosáhlejší následky

Prý až krize odezní a změní se tón televizních stanic, opadnou i protiamerické nálady, které ani dříve na tak vysoké úrovni nevydržely déle než dva, tři měsíce.

Momentálně je však vnímání zúženo na černou a bílou. Lidé prý nejsou připraveni na situaci hledět objektivně, potřebují prostá vysvětlení.

Sociolog Leontij Byzov z akademie věd se však domnívá, že nynější ukrajinská krize bude mít dalekosáhlejší následky a určí trend v ruském mínění na nejméně deset let. "Ukrajina bude mít špatné vztahy s Ruskem a zátěž z konfliktu ještě dlouho nepomine," připustil i politolog Alexej Makarkin.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…