Anticena pro ParlamentníListy.cz? Prý trest za Zemana

02.10.2013 11:08

ParlamentníListy.cz byly nominovány na anticenu v soutěži Křišťálová lupa. Podle jednoho z členů odborné komise této soutěže jde o déle připravovanou akci s cílem ParlamentníListy.cz poškodit. Důvodem je zřejmě i to, že našemu serveru poskytl rozhovor prezident Miloš Zeman a sdělil v něm některé klíčové informace.

Anticena pro ParlamentníListy.cz? Prý trest za Zemana
Foto: tan
Popisek: Logo serveru ParlamentníListy.cz

„Cena českého internetu“. Takový je podtitul anketní soutěže Křišťálová lupa, která hodlá server ParlamentníListy.cz otitulovat anticenou. O výsledku akce, která byla podle našich zdrojů delší dobu připravovaná, ale běžní lidé rozhodovat nebudou. Na rozdíl od ostatních kategorií bude laureáta anticeny vybírat tzv. odborná porota.

Podle zdroje z odborné poroty, která bude o cenách Křišťálová lupa rozhodovat, byla nominace ParlamentníchListů.cz na anticenu připravovaná dopředu s cílem náš server obchodně a veřejně poškodit. Za celou akcí mají stát redaktoři Bakalových Hospodářských novin a zástupci veřejnoprávních médií.

Prezident nám poskytl rozhovor. A to se jim nelíbí…

„Nejvíc je naštvalo, že ParlamentnímListům.cz poskytl klíčový rozhovor prezident republiky Miloš Zeman a také pravidelně odpovídá na otázky jejich čtenářů. Oni to pak museli citovat. To byla ta poslední kapka. Nenávist těch lidí je hrozná,“ uvedl zdroj.

„Pokud sleduji vývoj čtenosti, beru to spíš jako pochvalu,“ sdělil Jan Holoubek, ředitel společnosti OUR MEDIA, a. s., která ParlamentníListy.cz vydává. „Je totiž faktem, že ač náš server sleduje jen jeden segment zpravodajství, a to politiku, dlouhodobě v počtu čtenářů předstihuje významné zpravodajské portály některých dříve socialistických a podivným způsobem privatizovaných médií,“ uvedl dále.

Důvody k udělení anticeny jsou podle ředitele Holoubka nesmyslné. „Vedle našich autorských článků přebíráme důležité zprávy podle zákona, aby naši čtenáři měli kompletní přehled o aktuálním dění, a navíc pouze v oblasti politické. Média, ze kterých citujeme, máme navíc na hlavní stránce uvedená a tagovaná. Obdobně sledujeme i klíčové komentátory a moderátory. Je to součást projektu od začátku,“ vysvětluje ředitel OUR MEDIA, a. s.

„Pokud by z celoplošného hlediska měl být někdo nominován na tuto anticenu, tak je to server Eurozprávy, to by sedělo. A argument, že jsme PR médium? To je úplný blábol. Ti, co nás nominovali, si asi spletli rubriku zpráv s arénou, kam mohou politici vkládat své články a prohlášení bez jakéhokoli zásahu redakce. To je základem našeho projektu,“ dodal Jan Holoubek.

„My dáváme prostor všem, názory necenzurujeme“

Podle šéfredaktora ParlamentníchListů.cz Marka Bláhy konkurentům asi nejvíc vadí, že náš server dává prostor úplně všem. „Co nejspíš nemohou už vůbec překousnout, je to, že pod vydanými materiály dáváme prostor k okamžitým reakcím, i když jsou výrazně kritické proti ParlamentnímListům.cz. Na rozdíl od jiných nejdeme cestou přísně cenzurovaných diskusí. Souhlasím s Janem Holoubkem, že kamenem úrazu při nominaci pro nás byla rostoucí čtenost. Máme vliv, a to konkurenci vadí,“ konstatoval šéfredaktor Bláha.

„ParlamentníListy.cz si zakládají na tom, že pouze zprostředkovávají čtenářům maximum relevantních informací a nepodsouvají do článků žádné hodnotící a komentující formulace ze strany redaktorů. Nedivím se tomu, že prestižní média, která vedla otevřenou kampaň proti Miloši Zemanovi, těžce nesou, že prezident na rozdíl od jiných médií poskytl našemu serveru rozhovor, ve kterém sdělil některé klíčové informace, které museli ostatní citovat, a že také pravidelně odpovídá na otázky našich čtenářů,“ řekl Marek Bláha.

Lidé hlasovat nebudou, toho správného vybere komise

„Smutné je, že o anticeně nakonec ani nenechají rozhodnout veřejnost, ale takzvanou odbornou komisi. Stydím se za to,“ řekl redakci jeden z členů této komise, který má o situaci dobrý přehled a shodou okolností má i dobré kontakty v redakci ParlamentníchListů.cz.

Pravidla soutěže o Křišťálovou lupu jsou totiž taková, že vítěze ceny za nejlepší zpravodajský server, zajímavé weby, internetové obchodování a další projekty bude vybírat veřejnost v hlasování. O „vítězi“ anticeny ale bude rozhodovat na rozdíl od většiny jiných kategorií odborná porota.

Bakalovi novináři a Schwarzenbergova neúspěšná kampaň

Ve zmiňované porotě najdeme taková jména, jako například Lucie Tvarůžková, donedávna zástupkyně šéfredaktora Bakalových Hospodářských novin. Vedle ní je v odborné porotě také Erik Tabery, šéfredaktor týdeníku Respekt, který rovněž patří do mediálního impéria Economia miliardáře Zdeňka Bakaly. Ten je rovněž přítelem Karla Schwarzenberga a sponzoroval i jeho prezidentskou kampaň (více ZDE).

Z Bakalova vydavatelství Economia je v porotě i několik další lidí. Nechybí ani zaměstnanci České televize, Českého rozhlasu nebo Babišovy společnosti MAFRA, která vydává deník MF Dnes a LN.

Vyhlášení celé soutěže se má konat 20. listopadu v Divadle Archa. Zajímavé je, že právě v tomto divadle sídlil volební štáb neúspěšného prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga. To však vedle silného zainteresování Bakalových novinářů v odborné porotě není jediné spojení soutěže s těmito politickými kruhy.

Nehodláme rozhodovat, jaké názory jsou správné a jaké nikoli

Mezi nominovanými projekty na Křišťálovou lupu je také internetová kampaň poraženého kandidáta na prezidenta Karla Schwarzenberga. Přestože tato kampaň nebyla úspěšná, má být oceněna jako nejlepší internetový marketingový počin.

„Je s podivem, že na anticenu nebyly ParlamentníListy.cz nominovány již v minulých ročnících, ale až nyní, po prezidentské volbě, kdy jejich čtenost hodně roste a mají velký vliv. Dáváme prostor autorům, kteří jsou ve velkých médiích na černé listině. Oproti některým médiím se my nevnímáme jako vyvolení, kteří rozhodují o tom, jaké názory do veřejné diskuse patří a jaké nikoliv. To ať posoudí čtenáři,“ doplnil k věci šéfredaktor Marek Bláha.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…