Apel na papeže neuspěl. Kardinál Duka bude pokračovat ve funkci

09.05.2018 16:09

Kardinál Dominik Duka bude dál řídit pražské arcibiskupství. Rozhodl o tom papež František, který nepřijal rezignaci, kterou Duka podal v souvislosti s dovršením věku 75 let.

Apel na papeže neuspěl. Kardinál Duka bude pokračovat ve funkci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Kardinál Dominik Duka bude nadále v plném rozsahu řídit pražské arcibiskupství a vykonávat funkci českého primase. Jak informoval na Facebooku jeho soukromý tajemník, otec Milan Badal, papež František se rozhodl pověřit jej řízením arcidiecéze s veškerými pravomocemi i po 75. narozeninách.

Každý kardinál je okamžikem svých 75. narozenin povinen podat rezignaci. Papež ji však nemusí přijmout. Stalo se tak v případě minulých dvou pražských arcibiskupů Františka Tomáška i Miroslava Vlka, a nyní se papež František rozhodl pověřit i po dovršení stanoveného věku řízením arcibiskupství kardinála Duku.

Odpůrci Dominika Duky přitom již nějaký čas šířili informace, že liberální papež František je s konzervativněji zaměřeným kardinálem Dukou nespokojen a je připraven jej okamžitě po dovršení stanoveného věku vyměnit. Dokonce se již spekulovalo o jeho nástupci – měl jím být plzeňský biskup a někdejší sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Tuto informaci vehementně šířil zejména teolog Ivan Odilo Štampach, někdejší blízký spolupracovník Tomáše Halíka z kostela Nejsvětějšího Salvátora.

Odpůrci kardinála Duky dokonce letos na začátku roku zorganizovali petici, ve které žádali papeže, aby Dukovo působení neprodlužoval a jmenoval místo něj někoho, kdo bude vyznávat liberálnější hodnoty.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…