Arabista: Mezi Araby je žízeň po české literatuře. Naše povědomí o nich je na úrovni 16. století

22.02.2016 10:21

Překladatel, lingvista a někdejší vědecký pracovník v Orientálním ústavu ČSAV Charif Bahbouh uvedl v rozhovoru pro server E15.cz mimo jiné fakt, že povědomí o arabském světě je na úrovni 16. století. Podle jeho názoru také neexistují fyzické hranice mezi terorismem a demokracií. „Terorismus se může objevit kdekoli. Ale pokud řekneme, že muslimové jsou teroristé, odsoudili jsme jednu a půl miliardy lidí,“ říká.

Arabista: Mezi Araby je žízeň po české literatuře. Naše povědomí o nich je na úrovni 16. století
Foto: Hans Štembera
Popisek: Modlící se muslimové

Podle Bahbouha je problémem malá informovanost. „Například arabský svět má řadu problémů, náboženstvím to ale způsobeno není,“ dodal. Lidé by podle něj měli více číst. „Syřan, který je vysokoškolák, obvykle ví o Česku více než vysokoškolsky vzdělaný Čech o Sýrii. Říkám si, že pokud je arabský svět skutečně nepřítel, je přece třeba o něm něco vědět. A pokud je to nejbližší soused Evropy, také je třeba o něm vědět,“ tvrdí. 

„Mezi Araby je žízeň po české literatuře. Pokud se dostanou k překladům třeba i přes francouzštinu nebo jiný jazyk, mají rádi také Němcovou, Wericha, Drdu, Hrabala, Otu Pavla, ale chtějí poznat i další české autory. Kundera je komplet přeložen do arabštiny,“ podotkl.

Původní text ZDE.

„Slovo šaría znamená vydat zákon. Islámské právo má čtyři pilíře, první vychází z Koránu, druhý, který přijde, když první není k dispozici, jsou výroky Mohameda, třetí je, co řekne většina, a čtvrtý, jak řešily tento problém jiné národy. Mluvíme o filozofii, ne o nedemokratických státech. Například v Koránu je stanoveno, že za krádež se má uříznout ruka. Jenže další ustanovení říká: ten, kdo krade a rozbije dva zámky, a přitom je opatřen jídlem a prací, pak tento trest dostane. Ovšem nastupuje další ustanovení: trest neplatí, pokud existuje náhrada, což znamená finanční náhrada nebo vězení. Takže jsou státy, kde nikdy nikomu neuřízli ruku. Záleží vždy na výkladu,“ sdělil. Podle něj rozhodně nelze považovat islám za tmářský. 

Jak následně Bahbouh uvádí, problémem je, že se nerozlišuje arabský a muslimský svět. „Arab může být muslim, křesťan či Žid. Arabů je v celkovém počtu muslimů jen čtvrtina. Třeba v Číně je osmdesát milionů muslimů, v Indii také, nejlidnatější islámská země je Indonésie, kde se mimochodem nikdy neválčilo. Největší teroristická organizace je v Pákistánu, ne v arabském světě,“ sdělil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…