Arabista kázal z veřejnoprávní obrazovky: Musíme bojovat se slušnými muslimy proti extremistům. Očekávají od nás úctu k jejich Prorokovi

19.01.2015 20:42

Hostem dnešního pořadu Interview ČT24 byl arabista Bronislav Ostřanský. Hovořil o tom, proč muslimy tolik dráždí podobizny a karikatury proroka Mohameda, jak by se měl muslim žijící v Evropě chovat, i o vyjádření diplomatů, že v Česku se nebezpečně rozšiřuje muslimofobie.

Arabista kázal z veřejnoprávní obrazovky: Musíme bojovat se slušnými muslimy proti extremistům. Očekávají od nás úctu k jejich Prorokovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Hradčanském náměstí před Pražským hradem proběhla demonstrace proti islámu. Přišlo kolem tří tisíc lidí

Zákaz zobrazování živých bytostí v muslimské víře vychází podle vyjádření Ostřanského z tradice, kdy muslim, který vytvoří obraz nebo sochu Proroka nebo jiné bytosti, musí na sklonku svého života vdechnout bytosti život, jinak přijde do pekla. Někteří to dodržují, ale v některých státech, jako je Írán, se zobrazováním Proroka nemají problém. Jde o to, jak blízko jsou této tradici.

Každopádně muslimové podle Ostřanského předpokládají, že budeme k jejich Prorokovi chovat úctu i jako nemuslimové a jsou na tento bod jejich práv nebo zvyků, z hlediska jejich tradice, velmi citliví. “Nicméně, nemají nárok, pokud chtějí žít v Evropě, chtít úctu nějak na lidech vymáhat. Jejich pravidla jsou daná historií jejich příchodu do Evropy, pokud zde chtějí, žít musí se přizpůsobit," řekl arabista.

Na výroky spisovatele Benjamina Kurase, že šaría a džihád musí být v Evropě zakázany jako trestný čin, Ostřanský reagoval. “Já bych chtěl říci, že s panem Kurasem nesouhlasím. Jeho názory však konvenují s názory většiny společnosti. Šaría není aplikována v žádné muslimské zemi, nejblíže k tomu jsou v Saúdské Arábii, ale přirovnávat to k nacismu je přehnané. Pokud ji někdo aplikuje, tak jsou to jen extremisté a teroristé, ne běžní muslimové,” vyjádřil svůj názor Ostřanský. A doplnil, že si musí lidé uvědomit, že těch extremistů je mezi muslimy zlomek, a uvedl příklad Německa, kde je ze čtyř milionů muslimů rekognoskovaná skupina označená jako extremistická a ta čítá zhruba pět tisíc muslimů.

Důležité podle Ostřanského je bojovat proti extremistům společně s těmi muslimy, kteří jsou běžnými občany naší společnosti. “Nesmí se roztočit spirála hněvu a nenávisti. Musíme proto spojit svoje síly proti radikálům a teroristům, nesmíme rozdmýchat nenávist a blok k muslimům,” řekl Ostřanský.

Arabista také souhlasil s vyjádřením některých diplomatů, kteří tvrdí, že v naší společnosti sílí muslimofobie. “Ano, já s nimi souhlasím. Vzhledem k tomu, co se děje za našimi hranicemi, je však nutná debata. Většinou však u nás nejde o debatu a výroky, které znějí z úst reprezentantů naší země - z úst pana Kobzy, Okamury nebo paní Černochové, jsou opravdu už za hranou. Věřím, že facebookoví bojovníci proti islámu nejsou žádní xenofobové, ale takto silná slova do debaty nepatří,” řekl Ostřanský a přípomněl některé výroky jmenovaných poslanců.

V závěru pořadu označil 670 tisíc dětí, kterým v Islámském státě zakázali vzdělávání a zavřeli jim školy, za neomluvitelné barbarství. “Vykořenit toto nepopíratelné zlo rozhodně nebude jednoduché,” uzavřel Ostřanský.

reklama

autor: bra

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…