Arabista z Francie: Atentátníci museli mít výcvik. Al-Káida si možná říká o pozornost, která teď patří Islámskému státu

12.01.2015 9:42

Výzvy k útokům na Francii za strany Islámského státu nehrály v dění minulého týdne roli, říká v zemi galského kohouta žijící arabista a filozof Zdeněk Müller. Podle něj může být zavraždění novinářů z Charlie Hebdo snahou al-Káidy znovu se dostat na první stránky novin, z nichž ji vytlačuje právě Islámský stát.

Arabista z Francie: Atentátníci museli mít výcvik. Al-Káida si možná říká o pozornost, která teď patří Islámskému státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podepisování kondolenční knihy před francouzkou ambasádou v Praze. Lidé tak vzdali poctu nesmyslným obětem teroristických útoků ve Francii

Müller na úvod připomíná, že lidé, kteří spáchali atentát v Charlie Hebdo, vedli džihád v Iráku proti Američanům a byli členy sítě al-Káida. Poté se vrátili a staly se z nich takzvané spící buňky, o kterých si sice policie vedla záznamy, leč prostředí demokracie a právního státu nedovolilo tyto lidi zavřít.

Po krvavých útocích z minulého týdne panují obavy, aby vraždění nepokračovalo a neuchylovali se k němu například navrátilci ze Sýrie. Müller ale takové obavy krotí. Ti, co byli v Sýrii, prý mohou mít zcela jinou zkušenost a nemusejí se nutně vracet s chutí bojovat proti Západu. Mohli také údajně pochopit, že je to hrůza a děs, které nesplnily jejich očekávání. Navíc se prý jedná o mladé lidi, kteří nevěděli, do čeho jdou, a o islámu nevěděli prakticky nic, jenom pár hesel.

„Zřejmě také existuje určité pnutí mezi Islámským státem a al-Káidou, která zase hledá způsoby, jak se znovu dostat na přední stránky novin. Možná, že tento čin ve Francii je součástí její snahy,“ spekuluje arabista, podle něhož tak výzvy k útokům na Francii ze strany Islámského státu nehrály roli.  „Jde také o to, že útočníci museli být připravení. V době, když už kluci nechodí na vojnu, neumějí zacházet se zbraní, natož manipulovat s ruční protitankovou střelou, s níž se můžete i lehce zranit. Určitý základní výcvik tedy mít museli,“ konstatuje Müller.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…