Arabové kritizují Zemana. Oficiální stížnost mu ale neposlali

09.10.2013 18:31

Liga arabských států odsoudila výroky českého prezidenta Miloše Zemana o stěhování českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Považuje je za porušení mezinárodních rezolucí a práv Palestinců. Vyzvala k povolání českého velvyslance v Káhiře do káhirského sídla ligy, aby mu vysvětlila nebezpečí podobných výroků.

Arabové kritizují Zemana. Oficiální stížnost mu ale neposlali
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman u památné Zdi nářků

Liga sdružuje 22 arabských států a na Zemanův výrok si už v neděli stěžoval předseda arabského parlamentu, tedy orgánu Ligy, Ahmad bin Muhammad Jarván. Zemanova slova se nelíbí ani palestinskému vedení, Organizaci islámské spolupráce, ani palestinskému radikálnímu Hamasu.

Prý jde o porušení mezinárodního práva

Jarván řekl, že by šlo o "do očí bijící porušení mezinárodního práva, rezolucí OSN, Ženevských úmluv a mezinárodních dohod o okupovaných palestinských územích, včetně východního Jeruzaléma". Generální tajemník Organizace islámské spolupráce Akmeleddin Ihsanoglu výrok označil za nebezpečný, porušující mezinárodní právo a podkopávající nezadatelná práva palestinského lidu.

Zeman, který je od neděle v Izraeli, pak v pondělí výrok "korigoval" prohlášením, že podmínkou stěhování ambasády je ukončení blízkovýchodního mírového procesu a výstavba rezidenční čtvrti pro diplomaty. Oficiální stanovisko však prezident od žádného z kritiků nedostal. „Oficiální zpráva o předmětné věci nám nebyla předána," řekla novinářům v letadle před odletem z Izraele mluvčí prezidenta Hana Burianová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…