Arabové se vysmívají USA. Podívejte se na karikatury, ze kterých bude Obama na ručník

22.09.2014 12:31

Geneive Abdová a Lulwa Rizkallahová ze Stimson Center přinášejí ve svém společném textu publikovaném na serveru CNN pohled arabského světa na plány Spojených států k potlačení ISIS.

Arabové se vysmívají USA. Podívejte se na karikatury, ze kterých bude Obama na ručník
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

„Zatímco Spojené státy spřádají plány na ofenzivu proti ISIS, arabská veřejnost nevěří, že by celá operace mohla skončit úspěchem. Pohled na arabaské sociální sítě napovídá, že čím víc se tváří Američané odhodlaněji, tím více je to arabským blogerům a uživatelům Facebooku k smíchu. Po setkání diplomatů a politických lídrů v Paříži, kde společně diskutovali o hrozbě ISIS, převládá v arabském světě názor, že Obama se více soustředil na ostrá slova než na hledání skutečně konstruktivního řešení,“ všímají si obě ženy.

„Za více než tři roky trvající občanské války v Sýrii ztratily Spojené státy americké důvěryhodnost. A to především vzhledem ke své váhavosti zakročit proti syrskému prezidentu Asadovi, který bombarduje a zabíjí vlastní spoluobčany a dle všeho použil i chemické zbraně. Obama stanovil červenou čáru, kterou Asad překročil, ale od přepokládané vojenské akce nakonec americký prezident ustoupil s tím, že potřebuje souhlas Kongresu," popisují Abdová a Rizkallahová situaci.

„Pravda je taková, že regionální mocnosti vyzývaly mezinárodní společenství, zejména tedy Spojená státy, celé dva roky, aby se společně postavily nebezpečným skupinám ohrožujícím mírovou stabilitu v oblasti. Bílý dům naneštěstí všechny tyto výzvy odmítl vyslyšet... Americký prezident byl nakonec přinucen jednat až po mezinárodním tlaku, kterému již nemohl odolat," vyjádřil všeobecný názor arabského světa Abdulrahman al-Rashed v deníku Asharq al-Awsat.

„Arabší intelektuálové tvrdí, že v posledních třiceti letech byly všechny islamistické skupiny poraženy jenom v případě, že jejich ideologii odmítli podporovat místní obyvatelé. Jsou přesvědčeni, že konvenční vojenský zásah či vojenské drony extremistické ideje hlásané ISIS nevymýtí. I když si prý teoristé z ISIS svým bezohledným jednáním udělali mnoho nepřátel, nemohli by dosáhnout takových úspěchů bez podpory místních obyvatel," tlumočí přesvědčení arabského světa Abdová a Rizkallahová.

Celý článek v angličtině najdete ZDE.

„ISIS by se nikdy nemohl stát tak mocným, kdyby Američané nestáhli své vojáky z Iráku ještě před vyřešením některých klíčových otázek. Nejdříve mělo být zajištěno, aby sunnité opět získali svá práva a důstojnost, mělo se zamezit neustálému vměšování Íránu a měla být totálně zničena Al-Káida," napsal komentátor Saleh Al Qalab. V tomto názoru nezůstává v arabském světě zdaleka osamocen. „Mnozí sunnitští Arabové obviňuji Spojené státy nejenom z invaze do Iráku, která vytvořila živnou půdu pro vznik extremismu, ale také z nesmyslné podpory šíitské vlády premiéra al-Málikího. Právě jeho sektářská vláda dostala sunnity podle těchto názorů do bezvýchodné situace," píší autorky tohoto článku.

„Jenom idiot může nevidět, že ISIS vytvořili Američané. Byl to pro ně jediný způsob, jak znovu získat vliv, který ztratili na Středním východě. Když se podíváte na média, tak je zřejmé, že ISIS je přítomen všude, kde mají Spojené státy své zájmy. Až na USA samotné. Americká zahraniční politika nebyla nikdy etická ani humánní, ale nyní vše dosáhalo skutečného vrcholu," zlobí se v deníku Arab Times Omar Dhahir.

Ostrou kritiku kombinovanou s výsměchem sklízejí Američané i u arabských karikaturistů a satiriků, kteří jsou přesvědčeni, že světové mocnosti jsou tváří v tvář militantním islámským skupinám fakticky bezmocné. Syrský komentátor žijící v Londýně Karl Sharro přišel s některými vtipnými varováními týkajícími se prohlášení německé kancléřky Merkelové a francouzského prezidenta Hollanda týkající se ISIS. „Udeříme ISIS přímo do nosu s velkým párkem a hlasitým smíchem," navrhuje ve zdařilé karikatuře Merkelová a Hollande dodává, že pak „plácnou ISIS po hlavě a vykoupou jej ve špinavé kaluži“.

„Karikatury objevující se v arabských médií byly neméně kousavé. Jedna z nejpopulárnějších ukazuje Obamu, který podává ruku Arabovi s tím, že chce spolupracovat s islámským světem. Ten však není schopen americkému prezidentovi podání ruky opětovat, protože jednu má amputovanou v lokti a druhá mu visí v pásce pověšené na krku. Vyznění karikatury je zřejmé. Spojené státy zapříčinily tolik násili v regionu, že zde již není nikdo, s kým by bylo možné navázat efektivní spojenectví," popisují obě autorky jednu z karikatur.

„Arabské vlády projevují nad spojenectvím s USA v tažení proti ISIS alespoň oficiálně větší nadšení. Minulý týden podepsalo hned deset arabských států závazek, že budou společne bojovat proti ISIS. Takové rozhodnutí je však příjimáno obyvateli těchto zemí s nejistě pokrčenými rameny. Pokud tedy tito lidé nejsou přímo ohroženi tím, že se ISIS blíží k jejich domovům," uzavírají Abdová a Rizkallahová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…