Aranžování demonstrace „mírumilovných muslimů“: Bylo to jinak, brání se CNN

06.06.2017 12:17

Rakouský deník Kronen Zeitung, britský deník The Sun nebo německý internetový server Tagesschau tvrdí, že CNN naaranžovala reportáž o mírumilovných muslimech, jak se modlí jen pár hodin po teroristickém útoku na London Bridge a odsuzují terorismus. Připomíná to klasickou hranou scénku z filmu, kde režisér nařizuje lidem, co mají dělat. CNN je za to vystavena velké kritice, jenže se zdá, že podobné praktiky nejsou v médiích tak úplně neobvyklé.

Aranžování demonstrace „mírumilovných muslimů“: Bylo to jinak, brání se CNN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Americká zpravodajská stanice CNN na sebe strhla nechtěnou pozornost. Natočila reportáž o muslimech, kteří v Londýně vyjadřovali sounáležitost s oběťmi teroristického útoku v Londýně. Jenže se ukázalo, že nejde o žádnou živelnou akci muslimů, ale o situaci naaranžovanou přímo štábem CNN. Video, jak zpravodajská stanice říká lidem, co mají dělat, koluje po internetu. Lidé si na něm dopředu zkoušejí i to, jak vysoko by se měly zvedat transparenty, aby byly dobře vidět na kameru.

Na počínání CNN upozornila např. britská novinářka Katie Olivia Hopkinsová, která v minulosti pracovala pro The Sun či pro rozhlasovou stanici LBC. Nyní píše pro server Daily Mail. Dáma na sociální síti Twitteru podotýká, že CNN přehrává příběh přímo před očima lidí. Takhle se vyrábějí fake news. Vezmete skupinku lidí, dáte jim do ruky transparenty a natočíte je na jednom místě. Pak je třeba převezete na jiné místo a můžete natočit další demonstraci.

 

 

Pár slov k tomu na sociální síti poznamenala také ekonomka Markéta Šichtařová. „Dřív mi přišlo směšné, když jsem slyšela hantýrku TV zpravodajství: „Dneska hrajeme repku o bla bla...“ Hrajou se snad divadelní představení, alternativně, nespisovně řečeno, i filmy, ale reportáže...? Později jsem to pochopila. Ale ano, hrají se i reportáže. Přesněji řečeno – hrají se fake news,“ rýpla si ekonomka.

CNN se však brání, že o žádné vytváření fake news se v Londýně nejednalo. PR oddělení CNN tvrdí, že policie jen nechala projít demonstranty, přičemž se zajímala o to, jaké transparenty mají s sebou. A CNN je právě v tu chvíli natočila. Mělo tedy jít o souhru náhod.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…