Arbitři v kauze Diag Human chtějí 18,5 miliónu korun. Firma se bouří

09.08.2014 11:20

Stát se dohaduje s firmou Diag Human o výši odměny pro trojici rozhodců. Rozhlas.cz uvádí, že pohled obou stran se výrazně liší. Za práci na rozhodnutí, podle kterého nemusí Česko za údajně zmařený byznys s krevní plazmou platit ani korunu, chtějí arbitři podle serveru Aktuálně.cz 18 a půl milionu korun. Firma ale tak vysokou sumu vyplatit odmítá.

Arbitři v kauze Diag Human chtějí 18,5 miliónu korun. Firma se bouří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Rozhodování v kauze Diag Human se ukazuje být jako finančně velmi zajímavá práce. Trojice arbitrů odvolacího senátu, Petr Kužel, Milan Kindl a Jiří Schwarz, která na konci července po roce a čtvrt působení rozhodla ve prospěch České republiky, má získat celkem 18,5 milionu korun.

Její předchůdci, kteří v roce 2008 rozhodli ve prospěch Diagu Human, si přitom za 12 let práce rozdělili dohromady jen 500 tisíc korun. Tuto částku jim stanovila už v roce 1996 smlouva o rozhodčím řízení mezi státem a Diagem Human. Ta také určuje, že o odměnu rozhodců se mají obě strany podělit rovným dílem.

Stát se ale nyní o odměny s Diag Human pře. „Spor o odměny probíhá už od konce loňského roku. My jsme písemně jak Ministerstvo zdravotnictví, tak Ministerstvo financí upozornili na to, že jakékoliv navýšení odměny rozhodcům nad písemnou smlouvu budeme považovat za korupci a budeme postupovat podle zákona,“ cituje server Českého rozhlasu Jana Urbana z mezinárodního právního týmu Diagu Human.

Diag Human prý trvá na tom, že smlouva o rozhodčím řízení z roku 1996 říká, že rozhodci si mezi sebe rozdělí 500 tisíc korun.

Ministerstvo zkoumá, zda částku odsouhlasí

Server Rozhlas.cz uvádí, že Ministerstvo zdravotnictví předběžně nemělo s výší odměny problémy. Podle náměstka ministra Davida Kotrise ale teprve teď úřad zkoumá, jestli částku pro rozhodce skutečně odsouhlasí.

„Už máme nějakou představu. V tuto chvíli analyzujeme tento problém, a dokud nebudeme mít kompletní analýzu, tak nebudeme zatím tuto otázku komentovat.“

Kauza, ve které jde o 11 miliard korun za údajně zmařený obchod s krevní plazmou, se táhla 18 let. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček 27. července oznámil, že stát spor vyhrál a bude vymáhat náklady na řízení. Firma Diag Human se chce ale kvůli výroku arbitrů obrátit na zahraniční exekuční soudy. Spor tak zřejmě ještě úplně nekončí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…