Archivy promluvily. Svatbě Marty Kubišové předcházel nemilosrdný befel Ladislava Štaidla. Jestli se tý veselky zúčastníš, bude peklo!

01.08.2020 5:15

CHARTA 77 Hudebníka Ladislava Štaidla soudružský režim velebil. A on jeho. Alespoň to vyplývá z některých archivních dokumentů, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici. Tentokrát jsme se zaměřili na události kolem svatby zpěvačky Marty Kubišové a režiséra Jana Moravce. Této události se chtěl účastnit taky věhlasný textař Zdeněk Rytíř. Jenomže on celou věc konzultoval s Ladislavem Štaidlem, pro jehož orchestr v tu dobu pracoval.

Archivy promluvily. Svatbě Marty Kubišové předcházel nemilosrdný befel Ladislava Štaidla. Jestli se tý veselky zúčastníš, bude peklo!
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ladislav Štaidl

Popsaný záznam s příznakem „Tajné“ vzniknul 5. května 1978 a jeho stěžejní postavou byl výše uvedený Zdeněk Rytíř. Schůzka se zdrojem StB proběhla podle tohoto dokumentu ve veřejné místnosti a byla dále rozpracována.

Než se pustíme do samotného obsahu, připomeňme, že Zdeněk Rytíř byl věhlasným textařem, který tvořil pro tehdejší hudební elitu. Písně s jeho texty nazpívali Pavel Bobek, Helena Vondráčková, Václav Neckář, Petr Spálený, Michal Tučný, Olympic, Karel Gott, Lenka Filipová, Hana Zagorová, Jitka Zelenková anebo Marta Kubišová.

V roce 1992 a v roce 2000 byl podle Wikipedie uveřejněn na seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti (StB) jako agent, krycí jméno „Skladatel“, evidenční číslo 30018. Rytíř tehdy podal žalobu proti Ministerstvu vnitra, které ho evidovalo ve svých materiálech, ačkoliv dle svého tvrzení s StB úmyslně ani z nedbalosti prý nespolupracoval.

Rytířova slova lze, alespoň podle dnes citovaného dokumentu, potvrdit. Informace, které z něj vyplývají, totiž tajné policii přinesl její vlastní zdroj – prověřovaný kandidát spolupráce.

„Pramen na schůzce hovořil o svém setkání s textařem Zdeňkem Rytířem, které se uskutečnilo 30. dubna (1978) ve večerních hodinách u Rytíře. Hovor se týkal posledních pracovních problémů v oblasti populární hudby a podobně. Dále pramen uvedl, že se mu v průběhu večera Rytíř svěřil, že jeho současné rodinné poměry jsou značně nesourodé. Až do nedávné doby žil společně s Helenou Čepkovou, která však od něho v současné době odešla, vzhledem k tomu, že její manželství s hercem Petrem Čepkem nebylo rozvedeno. Rytíř je v současné době ve velmi špatné situaci, protože má u sebe svoji dceru ze svého manželství a po odchodu Čepkové se mu o ni nemá kdo starat. Pramen dodal, že Rytíř v současné době staví vilu někde za Prahou na Berounce a jejíž rozpočet má být asi půl milionu korun,“ píše se v odtajněném dokumentu.

Jistě netřeba dodávat, že půl milionu korun bylo na tehdejší dobu nepředstavitelné množství peněz. Rytíř tak byl zcela závislý na libovůli režimu, který mu umožňoval psát a „podnikat“.

Dále se prý v průběhu večera hovořilo o bývalém herci Činoherního klubu Pavlu Landovském.

Anketa

Do jakého filmu byste nejraději zařadili postavu Václava Havla?

hlasovalo: 13254 lidí
„Rytíř hovořil v tom smyslu, že Pavel Landovský má k němu naprostou důvěru a velmi často k němu dochází na debaty. Rytíř ale k tomuto pramenu dodal, že on chce mít v současné době od veškeré politiky pokoj, protože chce především vydělávat peníze, aby mohl dostavit svoji vilu. Přesto se ale o politice hovořilo a Rytíř při té příležitosti sdělil pramenu, že Landovský v současné době píše divadelní hry na objednávky z NSR. K tomuto ale dodal, že producenti těchto her mají podmínku, že v textu těchto her musí být obsažené věty, které mu oni do textu dodávají,“ uvedl policejní orgán do záznamu.

Posléze přišla řeč na tehdy velice populární zpěvačku a signatářku, později i mluvčí Charty 77 Martu Kubišovou a na její svatbu s režisérem Moravcem.

„V další části večera se hovořilo o bývalé zpěvačce Martě Kubišové. Rytíř se při té příležitosti pramenu svěřil, že když se Kubišová provdala za filmového režiséra Jana Moravce, byl pozván na svatební hostinu. Těsně však před touto událostí se sešel s Ladislavem Štaidlem, který mu zcela rezolutně řekl, že jestliže se zúčastní této svatby, tak ať nepočítá s další spoluprácí s jeho orchestrem. V závěru mu ještě řekl, že tato svatba bude pod ‚jistou kontrolou‘ a bude filmována. Od koho věděl tyto podrobnosti, Rytířovi neřekl. Rytíř se tedy na základě tohoto rozhovoru svatby nezúčastnil,“ uzavřel policejní orgán.

Štaidl byl dlouholetým vedoucím Orchestru Ladislava Štaidla, kapely, která doprovázela zpěváka Karla Gotta. Podepsal Antichartu a řadil se mezi elitu své doby. Mnozí kolegové jej považovali za jednoho z nejbohatších tuzemských hudebníků, na ruku šel podle mnohých i komunistickému režimu. Činnost orchestru byla ukončena v roce 1987.

Dne 28. října 2015 ho prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy.

Z Rytířova díla jmenujme alespoň skladby Časy se mění (Golden Kids), Poslední kovboj (Michal Tučný), Ring-o-ding (Marta Kubišová), Rozvod (Hana Hegerová), Kdo vchází do tvých snů (Václav Neckář) nebo Tvůj stín se má (Karel Gott).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…