Kardinál Duka se vyjádřil ke školství. Neměli bychom prý rušit vesnické malotřídky

06.09.2014 20:15

Arcibiskup pražský a kardinál český Dominik Duka na vlnách Českého rozhlasu pravidelně glosuje události, které přitáhly jeho pozornost. Tentokrát se hlava české římskokatolické církve zaměřila na děti školou povinné. Duku v této souvislosti znepokojuje zejména rušení škol na vesnicích, což údajně okrádá děti o čas, který by mohly využít smysluplněji.

Kardinál Duka se vyjádřil ke školství. Neměli bychom prý rušit vesnické malotřídky
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Letos do školních lavic zasedlo zase o něco více prvňáčků než loni. Statistiky hovoří o sto patnácti tisících nově školou povinných, což ve zhruba tři sta padesáti obcích způsobilo problémy s kapacitou ve školních zařízeních. Podle Dominika Duky se však jedná pouze o trend ve větších městech, na vesnicích pokračuje rušení škol. Už jich prý bylo zrušeno padesát procent a žáci tak mnohdy musí dojíždět do vzdálených škol.   

Duchovní v této souvislosti zavzpomínal na doby minulé, kdy bylo pravidlem, že každá vesnice měla svou školu, kde vyrůstala nová generace žáků a kde učitel nebo pan řídící byl autoritou naprosto nezpochybnitelnou nejen žáky, ale i jejich rodiči.

 „Nevolám staromilsky po obnově tohoto stavu, ale po lepším promýšlení a třeba i dotování obcí ze strany státu, aby děti mohly vyrůstat a učit se doma, aby nepromrhaly čas cestováním a čekáním na dopravní prostředky. Možná to trochu souvisí i s tím, že bychom se znovu měli učit soužití generací, vědět, že domov znamená rodinu, bezpeční, pochopení,“ míní Duka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…