Arcibiskup Graubner mluvil o Zemanovu vztahu k víře. Je prý typicky český

12.03.2013 19:42

Během prezidentské inaugurace uctil Miloš Zeman ve svatovítské katedrále položením květin relikvii svatého Václava. A to i přes to, že patrona české země nazýval symbolem servility a kolaborace. Navíc na konci svého projevu požádal o pomoc Boha, ačkoliv je ateista. Podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera je Zemanovo jednání pro český národ symbolické.

Arcibiskup Graubner mluvil o Zemanovu vztahu k víře. Je prý typicky český
Foto: cirkev.cz
Popisek: Arcibiskup Jan Graubner

Zeman v roce 2000 v parlamentu o sv. Václavovi řekl, že na rozdíl od svého bratra Boleslava a dalších Přemyslovců dospěl k tomu, že ohnutá páteř je nejlepším způsobem, jak se vyrovnat s větším sousedem. Zeman tehdy též prohlásil, že svátek sv. Václava není oslavou české státnosti, ale servility a kolaborace. Přesto se Zeman po složení prezidentského slibu účastnil ve Svatovítském chrámu obřadu k uctění jeho památky.

Arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jan Graubner má za to, že u celé řady politiků jde vidět, že procházejí vývojem názorů. Nebo je jen prezentují tak, aby to napomohlo k prosazení jejich politických cílů. „Rozpor tady vidět je,“ řekl Graubner v Interview ČT24.

Závěr projevu Zeman navíc pojal coby ateista jako modlitbu. „Bože, dej mi odvahu, abych se snažil ovlivňovat věci, které ovlivnit mohu. Bože, dej mi pokoru, abych se nesnažil ovlivňovat věci, které ovlivnit nemohu. A Bože, dej mi moudrost, abych dokázal rozlišit mezi prvním a druhým,“ zaznělo při inauguraci.

„Mě se to zdá trošku až symbolické pro náš český národ,“ podotkl Graubner s úsměvem v ČT s tím, že podle lékaře, s kterým nedávno mluvil, se na svaté posteli u nás modlí kde kdo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jno

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…