Argumentujete jako před rokem 89! Válka ODS s TOP 09 v přímém přenosu

19.05.2013 12:25

Hosty nedělní Partie byla poslankyně za ODS Lenka Kohoutová, stínový ministr práce Roman Sklenák z ČSSD a František Laudát z TOP 09. Hlavní téma bylo zrušení sKaret, které by si kromě TOP 09 přála celá vláda.

Argumentujete jako před rokem 89! Válka ODS s TOP 09 v přímém přenosu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně za ODS Lenka Kohoutová

Podle Sklenáka by mohlo být o osudu projektu jasno již v červnu. "Minulý týden jsme prošli prvním čtením, zkrátili jsme dobu projednávání na 30 dnů. Ten projekt je protizákonný a protiústavní. Projekt je jednoduše neopravitelný," shrnul hned v úvodu poslanec ČSSD. Také Lenka Kohoutová, která na problémy spojené s projektem sKaret upozornila jako první, absolutně odmítá jakýkoliv konsenzus, který by vedl k udržení projektu. "Je tam spousta záležitostí, které nejdou dát do zákona. Je tam například zanesena identifikační funkce karty. Kromě toho nás v současné době karty stály tři miliony korun, i když pan Drábek tvrdil, že nedáme ani halíř," rozzlobila se Kohoutová a svůj hněv směřovala na zástupce TOP 09 ve studiu s tím, že smlouva k sKartě je krajně nevýhodná.

Pro Františka Laudáta je ale zrušení projektu naprosto nemyslitelné. Podle něho je také současný negativní postoj ODS k sKartám a její přílišná kritika pouze snahou zalíbit se voličům. "ODS se spíš chce vymezovat proti TOP 09, o to jí jde. ODS do nás šije a snaží se dostat špatné body na náš účet," říká Laudát. Podle Kohoutové je ale prodlužování životnosti projektu nesmysl, protože karta nesplňuje ani základní cíle. "Karta byla zavedena nejenom pro úsporu, ale také, aby nedocházelo ke zneužívání dávek. Ta karta to neumí. Nemluvte tady hlouposti," zaútočila na Laudáta.

Laudát je optimista

Laudát ale její argumenty popřel a způsoby poslankyně přirovnal dokonce k těm, které používali komunisté. "Tato argumentace mi připomíná období před rokem 89. Příjemcům dávek bylo vnucováno něco, co neexistuje," oponoval stejně útočně poslanec.

Laudát přitom vidí na kartě drobné problémy a jeden větší: "Vidím problém jen v té části, kde se nakládá s osobními daty, to by se muselo doupravit," věří ale stále v možnost záchrany Laudát. Naopak připomněl zástupkyni ODS, jejíž strana má v současné době na starosti resort dopravy, velké problémy s registrem vozidel. Na to mu ale Kohoutová okamžitě skočila do řeči, že registr je již plně funkční.

Laudát se ke zmíněnému nedostatku sKarty vyjádřil nedávno podrobněji i pro ParlamentníListy.cz: „V této oblasti jsou chyby a nemá smysl je zakrývat. Také nepovažuji za šťastné, že byla vybrána jen jedna banka. Podle mě měly být na tento projekt postupně integrovány všechny sociální dávky a všechny podpory a to nelze přihrát jedné bance. Šedesát procent obyvatel ČR je v té či oné sféře příjemcem dotací a podpor. Že to bylo uděláno pro jednu banku, je chyba, která se neměla stát. Myslím si, že by to mělo být přenastaveno tak, aby si každý příjemce dávky sám rozhodl, v které bance si účet otevře a ten by pak byl nějakým způsobem certifikován. Také si myslím, že měla být nějaká náběhová doba a měli být jinak řešeni ti, kteří se k bankomatům dostat nemohou. Je jasné, že důchodci z venkova nebudou jezdit do města, aby se dostali k bankomatu. Je třeba otevřeně říct, že se staly chyby. Ale ty lze odstranit.“

V současnosti systém sKaret využívá asi 200 tisíc lidí. „Nejsou slyšet nějaké dramatické námitky, že by to nefungovalo. Jedna věc je mediální bublina, brutální útok opozice a tlak ODS, druhá věc je realita. Jak se k tomu staví ODS, jenom potvrzuje, v jak hluboké je krizi. V zoufalé snaze zachránit se, dělá kroky, které dříve nedělala. To mi je hrozně líto. Protože jsem si myslel, že stojí za to stranu s touto tradicí zachraňovat. Dnes už o tom přesvědčen nejsem,“ dodal redakci poslanec. 

Kohoutová se v pořadu Partie dostala pod palbu kritiky i ze strany ČSSD. Sklenák vyčetl občanským demokratům jejich počáteční postoj k projektu. "Vyjadřování ODS na mě v poslední době působí strašně alibisticky. Ministr Nečas je přece exministr práce a sociálních věcí," připomněl Kohoutové s tím, že tak musel věděl od začátku současné vlády, co je potřeba v rezortu změnit a na co dát pozor. "ODS ale vše tiše tolerovala. Již v říjnu bylo přitom jasné, že se projekt musí zrušit, nakonec ale bylo do dnešního dne vydáno dalších tisíc karet," nešetřil Sklenák poslankyni.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…