Armáda USA není dost silná, sdělil senátorům Trumpův kandidát na šéfa Pentagonu

12.01.2017 20:37

James „Šílený pes“ Mattis má být příštím ministrem obrany v administrativě 45. prezidenta USA Donalda Trumpa. Zkušený generál v penzi však musel napřed podstoupit slyšení před americkým Senátem, kde v tuto chvíli drží většinu republikáni. Mattis před politiky prohlásil, že sice vítá volání Trumpa po dialogu s Ruskem, ale to nic nemění na faktu, že se Kreml snaží zničit jednotu NATO, což se Vladimiru Putinovi nesmí dovolit.

Armáda USA není dost silná, sdělil senátorům Trumpův kandidát na šéfa Pentagonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Server časopisu Time přináší podrobnosti ze senátního slyšení Jamese Mattise – prvního profesionálního vojáka od padesátých let minulého století, který má velkou šanci usednout v křesle šéfa Pentagonu. Americké ozbrojené síly po desítky let řídili „civilisté“. Mattis, jenž se těší respektu mezi vojáky, si vysloužil přezdívku Šílený pes.

Senátorům Mattis sdělil, že Trumpova snaha o obnovení dialogu s Ruskem je chvályhodná, ale to nic nemění na tom, že je Ruská federace strategickým protivníkem USA a jeho spojenců v Severoatlantické alianci. Putin se podle Mattise snaží oslabit jednotu NATO, což se mu nesmí dovolit. Světový řád, jenž byl ve světě nastolen po druhé světové válce, je podle generála ve výslužbě pod velkým tlakem. Ohrožují ho prý Rusko, Čína a teroristické organizace.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Senátor McCain položil Mattisovi otázku, zda jsou Spojené státy připraveny čelit tomuto ohrožení světového řádu. „Ne, nejsou,“ odvětil jasně příští možný ministr obrany USA. Zahraniční média se shodují, že Mattis má velkou šanci u senátorů uspět a skutečně se stát příštím šéfem Pentagonu.

Mattis vidí nemalé riziko světové bezpečnosti také ve vzrůstající moci Íránu. Jako příští ministr obrany bude podle svých slov velmi naléhat na Donalda Trumpa, aby přehodnotil současnou vstřícnou politiku USA vůči této regionální mocnosti.

Kromě toho senátorům sdělil, že USA musejí ctít své závazky vůči spojencům v NATO. Pokud by se Američané chovali jinak, síla toho obranného partnerství by uvadala, což by podle jeho názoru Američanům neprospělo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…