Armáda bude nakupovat za stovky milionů. Zbraně, techniku, ale i uniformy

27.12.2015 18:47

Tisíce pušek a pistolí za zhruba 476 milionů korun dodá armádě Česká zbrojovka. Urychlený nákup zbraní kvůli doplnění zásob totiž v polovině října odsouhlasila vláda. Armáda už v minulosti nakoupila přes 17 500 útočných pušek CZ 805 BREN, které používá od roku 2011. Ministerstvo obrany se k těmto zbraním rozhodlo dokoupit i několik tisíc zaměřovacích dalekohledů a systémů nebo zaměřovacích laserů.

Armáda bude nakupovat za stovky milionů. Zbraně, techniku, ale i uniformy
Foto: Archiv
Popisek: vojáci

Stropnického ministerstvo uzavřelo smlouvu s Českou zbrojovkou na dodávku tisíců útočných pušek a pistolí, za které zaplatí asi 476 milionů korun. Tento zrychlený nákup zbraní schválila v polovině října vláda za účelem doplnění zásob. Obrana rovněž uzavřela smlouvu na dodání lehkého průzkumného obrněného vozidla, ale i na výstroj. Od uherskobrodské České zbrojovky tak armáda kupuje 2 600 útočných pušek CZ 805 BREN i s potřebným příslušenstvím.

K útočným puškám chce ministerstvo armádě koupit i několik tisíc zaměřovacích dalekohledů a systémů nebo zaměřovacích laserů. Součástí zakázky je rovněž koupě 800 podvěsných granátometů, přepravní obaly pro pušky nebo soupravy pro zbrojíře. Za celou objednávku pak ministerstvo zaplatí 417 milionů korun bez DPH.

Od České zbrojovky kupuje Stropnický a spol. 5 500 pistolí CZ 75 SP-01 PHANTOM ráže 9 x 19 milimetrů, a to včetně příslušenství, za které zaplatí 59,3 milionu korun bez DPH.

Nové smlouvy i na dodání stejnokrojů a čepic

Obě smlouvy na dodávku materiálu byly uzavřeny v polovině prosince, stejně jako kontrakt s Vojenským technickým ústavem (VTÚ) na dodání jednoho lehkého obrněného průzkumného vozidla za téměř čtyřicet milionů korun bez DPH. Na platformě automobilu Iveco VTÚ vybuduje vozidlo určené pro zajištění nepřetržitého dělostřeleckého průzkumu.

Zástupci ministerstva obrany podepsali v posledním kalendářním roce i několik dalších smluv s oděvními společnostmi za desítky milionů korun. Za 31,7 milionu dodá firma Koutný letní stejnokroj vzor 2005. Další společnosti pak pro vojáky ušijí čepice, košile a halenky.

Armáda rovněž dostane za dalších 45,3 milionu korun stejnokroje pro Hradní stráž nebo čestné jednotky a za 18,3 milionu korun stejnokroj vzor 97. S dodáním výstroje mělo ministerstvo obrany v minulosti potíže, protože se mu nedařilo naplnit sklady, což vojáci kritizovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…