Armáda chce 19 nových minometů. Dá za ně 80 milionů

01.07.2014 16:07

Česká armáda koupí vojákům nové minomety. Předpokládaná hodnota zakázky bude 80 milionů korun včetně DPH. ČTK to sdělil mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek. Informace o zakázce na nákup 19 minometů ráže 81 milimetrů s příslušenstvím dostanou ve středu členové vlády.

Armáda chce 19 nových minometů. Dá za ně 80 milionů
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Minomety chce armáda nakoupit prostřednictvím alianční agentury NSPA. Dodávky přes tuto organizaci bývají podle vojáků až o několik desítek procent levnější.

Dodávka by měla přijít již tento a příští rok

Zbraně by čeští vojáci měli dostat během letošního a příštího roku. Současně s minomety armáda poptává také zobrazovací a výpočetní jednotky pro velitele minometu, velitele čet a dělostřelecké pozorovatele, dále speciální obaly pro shoz minometu na nákladním padáku, logistickou výbavu a munici nutnou pro provedení vojskových zkoušek. Součástí zakázky také bude výukový program pro obsluhy minometu, uvedl Pejšek.

Česká armáda v současné době používá několik typů minometů. Pro výsadkové a speciální jednotky je určen minomet s ráží 60 milimetrů Antos, který váží téměř 16 kilogramů. Využívat ho tak mohou jednotky i v týlu nepřítele. Minomet s dvojnásobnou ráží vzor 82 je těžký téměř 180 kilogramů a do akce tak musí být tažen vozem.

Armáda má ve výzbroji rovněž samohybný minomet Pram s ráží 120 milimetrů s posádkou čtyř vojáků a váhou asi 14 tun.

Nákup před čtyřmi lety provázely pochybnosti 

Nákup nových samohybných minometů v roce 2010 prověřovala policie kvůli podezření z korupce. Zakázku za stamiliony korun údajně domlouval podle deníku MF Dnes bývalý náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva společně s lobbistou Josefem Jindrou. Finská firma Patria by bez výběrového řízení dodala české armádě samohybné minomety a odměnou za tuto výhodu by pak zaplatila provizi. Policie případ po více než dvou letech odložila, korupce ho prý neprovázela. Armáda nové samohybné minomety zatím nekoupila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…