Armáda chce modernizovat svou komunikační síť za asi miliardu korun

22.08.2014 13:03

Vojáci by mohli v příštích letech dostat novou komunikační a spojovací síť. Současný systém, který vzájemně propojuje jednotlivé posádky a velitelství, je již podle armády zastaralý. Zakázku, která má předpokládanou hodnotu asi miliardu korun, nyní prověřuje Ministerstvo obrany. ČTK to řekl první náměstek ministra obrany Jiří Borovec.

Armáda chce modernizovat svou komunikační síť za asi miliardu korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Záď vrtulníku Mi-171

Oddělení informačních oddělení podle něj vedení ministerstva předložilo zakázku na vytvoření komplexní datové sítě, která by vojákům umožnila vzájemnou komunikaci zašifrovaným způsobem. Nahradila by současný systém, jenž Borovec označil za „ojetinu, kterou je nutné modernizovat". Modernizace by se týkala současných komunikačních uzlů i vybudování nových v místech, kde chybí.

Obměna by podle něj měla trvat asi tři až čtyři roky a stát by měla zhruba miliardu korun. „Teď se bude k tomu, co nám bylo předloženo, zpracovávat oponentura," poznamenal Borovec.

Dosavadní smlouvy na IT jsou na obraně předražené

Ministerstvo obrany totiž podle něj bojuje s problémem předražování prací v oblasti informačních technologií (IT). Poznamenal, že současné smlouvy na IT, které jsou na rezortu uzavřené, bývají předražené. Firmy si účtují vysoké hodinové sazby a ministerští úředníci s nimi nejsou schopni vyjednávat, jestli udávaný počet hodin nad danou prací skutečně odpovídá realitě. „Ztratili jsme část svého know how, neumíme často hrát dodavatelům ani sparing partnera," poznamenal náměstek.

Ministerstvo se v minulosti zbavilo schopných IT zaměstnanců

Důvodem je podle něj to, že se ministerstvo v minulosti zbavilo schopných zaměstnanců z oblasti IT. Svůj tým proto náměstek prý posílil o poradce přes tuto oblast.

„Zabýváme se novou myšlenkou, jestli by nebylo jednodušší tu mít jeden velký IT systém," řekl Borovec. Ministerstvo by se tak podle něj zbavilo všech malých podsystémů, „které jsou drahé a leckdy ne úplně efektivní". V desetileté perspektivě by se pak prý mohly snížit náklady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…