Armáda chystá zakázky za 420 milionů Kč, informaci dostala vláda

11.10.2017 17:56

Ministerstvo obrany chystá zakázky pro armádu za více než 420 milionů korun. Týkají se nákupu munice pro tank T-72M4CZ, servisu techniky elektronického boje a smluv na technickou pomoc pro českou armádu. Informaci o tom dnes dostala vláda, sdělil ČTK Jakub Fajnor z tiskového oddělení Ministerstva obrany.

Armáda chystá zakázky za 420 milionů Kč, informaci dostala vláda
Foto: kpt. Monika Sochová
Popisek: Skupina psovodů se psy po přepravě vrtulníkem

Ministerstvo obrany plánuje podle Fajnora uzavřít rámcovou smlouvu na dodávky munice pro modernizovaný tank T-72M4CZ. Vojáci by munici měli dostávat podle skutečné potřeby v letech 2018 až 2021. „Dodavatelem byla zvolena společnost STV GROUP a.s.,“ uvedl Fajnor. Firma je podle něj držitelem schválených technických podmínek pro výrobu požadované munice. Dodal, že ministerstvo nezná jinou společnost sídlící na území ČR, která by stejné náboje vyráběla. Obrana předpokládá, že by do roku 2021 mohla koupit náboje pro tanky za asi 248 milionů korun bez DPH.

Další rámcovou smlouvu plánuje Ministerstvo obrany uzavřít na servis podpory techniky elektronického boje. „Na základě ní budou podle skutečné potřeby zadávány jednotlivé veřejné zakázky po dobu 48 měsíců ode dne uzavření rámcové dohody v období na konci roku 2017,“ podotkl Fajnor.

Vláda vzala na vědomí čtyři veřejné zakázky, které se týkaly technické pomoci české armádě

Zakázku dostane na starost státní podnik Vojenský výzkumný ústav, který Ministerstvo obrany zřizuje. O servis speciální techniky elektronického boje se staral posledních sedm let. Fajnor poznamenal, že jde o sofistikované systémy, které se vyznačují specifickými požadavky na údržbu a provoz. „Z tohoto důvodu jsou kladeny vysoké požadavky na dodavatele servisní podpory,“ uvedl. Předpokládaná hodnota zakázky je bez DPH asi 95 milionů korun.

Vláda také vzala na vědomí čtyři veřejné zakázky, které se týkaly technické pomoci české armádě. „Předmětem veřejných zakázek je poskytování poradenství a konzultací, zpracovávání odborných analýz a expertíz, provádění zkoušek, měření a verifikace parametrů vojenské letecké a výsadkové techniky a provádění školení pověřeného personálu Armády České republiky,“ uvedl Fajnor. Zakázky s předpokládanou celkovou hodnotou do 83 milionů korun dostal na starost Vojenský technický ústav (VTÚ).

Do technické pomoci podle Fajnora spadá například technická pomoc při začlenění letounu CASA C-295M do systému vyhodnocování provozních parametrů letadel nebo návrh systému uchycení ručních zbraní pro létající personál v kabině vrtulníku Mi171. Úkolem VTÚ je také tvorba metodiky pro opravy bojových poškození vrtulníků, jeho pracovníci museli najít komerčně dostupné nové materiály a technologie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…