Armáda navrhuje místo polní nemocnice pomoc ministerstev

08.04.2015 8:48

Místo armádní polní nemocnice by zdravotnickou pomoc pro uprchlíky v Jordánsku mohly společně nabídnout ministerstva obrany, zdravotnictví a neziskové organizace. Ministru obrany Martinu Stropnickému (ANO) to navrhl náčelník generálního štábu Petr Pavel. Ten následně přednesl návrh vládě. Členové vlády považovali návrh za racionální a nyní ho posuzuje meziresortní komise, řekl ČTK Pavel. Před zahájením jednání o vyslání pomoci by měla být žádost Jordánska.

Armáda navrhuje místo polní nemocnice pomoc ministerstev
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

Na vyslání polní nemocnice do Jordánska se měli domluvit představitelé státu při schůzce u prezidenta Miloše Zemana, oznámil překvapivě před časem prezident. 
   
Otázky vyslání nemocnice do Jordánska mělo posoudit ministerstvo obrany. Podle Pavla v této souvislosti vyvstalo několik otazníků. Předně o nemocnici dosud Jordánsko české úřady nepožádalo. Od českých diplomatů z oblasti také přišlo upozornění, že v jordánském království v minulosti působily britská a francouzská nemocnice. Jejich činnost v muslimském prostředí budila protichůdné názory. Jordánsko by prý proto preferovalo pomoc z muslimské země. 
   
Podle Pavla také zaměření polní nemocnice není pro misi v Jordánsku nejvhodnější. "Polní nemocnice je zdravotnický nástroj pro válku. Je stavěna především na traumatologii a chirurgii. Utečenecký tábor bude vyžadovat spíš internu, infekci nebo pediatrii," řekl Pavel českým vojákům při návštěvě Afghánistánu v odpovědi na dotaz k nasazení hradecké polní nemocnice. 
   
Pokud podle Pavla Jordánsko o nemocnici požádá, bude se otázkou opět zabývat vláda a posléze Poslanecká sněmovna. Její vyslání je podle armády otázkou až šesti měsíců, které by potřebovala na přípravu. Několik měsíců dopředu musí být třeba objednána letecká přeprava velkého množství kontejnerů, materiálu a techniky. Nakoupeny by musely být léky nebo přístroje, které zastarávají a není efektivní je udržovat ve stavu stálé pohotovosti. 
   
Vyslání polní nemocnice by ministerstvo obrany stálo několik set milionů korun ročně. Celková částka by záležela na velikosti vyslané jednotky nebo na tom, zda a v jakém rozsahu by si armáda v místě vyslání musela vybudovat zázemí. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…