Armáda povýšila čtyři veterány zraněné při misi v Afghánistánu

28.11.2017 11:14

Armáda dnes povýšila čtyři novodobé válečné veterány, kteří byli v posledních letech zraněni v misích v Afghánistánu. In memoriam byl povýšen i praporčík Jaroslav Mevald, který nečekaně zemřel v první polovině listopadu. Vojáci byli povýšeni na začátku každoročního velitelského shromáždění za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana.

Armáda povýšila čtyři veterány zraněné při misi v Afghánistánu
Foto: mocr.cz
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický a nrtm. Jaroslav Mevald (tehdy ještě jako desátník), kteří se setkali v listopadu 2014

Vyšší hodnost získal praporčík Lukáš Hirka, který byl těžce raněn v září 2012 při raketovém útoku na základnu v Afghánistánu. V minulosti absolvoval tři zahraniční mise. „Přes trvalé následky vážného zranění se věnuje charitativním aktivitám a přednáškám pro veřejnost,“ uvedla armáda.

Dalším povýšeným je praporčík Vladimír Šupa, který utrpěl vážná poranění v dubnu 2009 v provincii Wardak, když jeho vozidlo najelo na minu. Také on má za sebou tři zahraniční mise. V současnosti působí jako občanský lektor. Povýšen byl i praporčík Ivan Vorel, který byl těžce raněn v květnu 2011 v Afghánistánu, když pod jeho vozidlem Iveco explodovala nálož. Při útoku zemřel Robert Vyroubal.

Mevald zemřel náhle 10. listopadu ve věku 39 let. V Afghánistánu utrpěl vážná poranění v červenci 2014 během patroly, která byla napadena nedaleko základny Bagram. Přes utrpěná těžká zranění dál vedl palbu z věže vozidla a kryl své kolegy. Za svou odvahu dostal medaili Za hrdinství.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…