Armáda už zprovoznila sklad v Květné, starostové chtějí záruky státu

15.12.2014 14:30

Armáda zprovoznila zakonzervovaný muniční sklad v Květné na Svitavsku, kam by měla být převezena část munice z vybuchlého skladu u Vrbětic na Zlínsku. V úterý ho navštíví ministr obrany Martin Stropnický (ANO). ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Armáda už zprovoznila sklad v Květné, starostové chtějí záruky státu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Označení nebezpečného prostoru

Sklad v Květné podle něj začal střežit omezený počet vojáků. Než bude moci armáda munici z Vrbětic převézt, musí tam ustat výbuchy a pyrotechnici chtějí překontrolovat každý kus munice, která má zamířit na Svitavsko.

V Květné byl muniční sklad desítky let, zrušen byl teprve loni. Poté, co ve Vrběticích explodovaly desítky tun munice, má nyní část obyvatel Květné a okolních obcí ze znovuobnovení provozu obavy.

Starostové chtějí garance státu

Starostové z oblasti i pardubické hejtmanství požadují po státu, aby garantoval bezpečnost uložené munice a evidenci jejího množství a druhu. Nesmí být překročena minimální vzdálenost pro jednotlivá skladiště nebo skladována neznámá a neprověřená munice. Příjem, skladování, výdej a manipulaci musí provádět příslušníci armády nebo policie. Na místě by podle nich měla být rovněž vybavená profesionální hasičská jednotka. Munice by měla být v Květné nanejvýš do konce příštího roku, pak by areál mělo převzít ministerstvo vnitra.

Zatím o požadavcích rozhodnuto nebylo. "Nemyslíme si ale, že by to bylo nějak zanedbané. Jestli to bude splněno o týden dřív nebo později není rozhodující. Munice z Vrbětic tady bude až v příštím roce, možná až v únoru nebo květnu," řekl ČTK starosta Květné Petr Škvařil.

Jeho místostarosta Vojtěch Pražan, který od roku 1992 v muničním skladu pracoval 20 let a odpovídal za skladování, ošetřování, výdej a příjem munice, považuje areál za velmi zachovalý. "Podle mne stačí udělat nové revize hromosvodů, rozvodů elektřiny a požárního zabezpečovacího systému, vyčistit okapy a posekat bezpečnostní pás kolem budov," řekl ČTK Pražan, kterého ministerstvo obrany požádalo, aby od ledna znovu v Květné dohlížel na správné uložení munice.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…