Armáda vydává ročně miliony na správu opuštěných budov, upozorňuje server

26.04.2014 15:00

Armáda ČR má v držení řadu objektů, které již nevyužívá, ráda by je prodala a vydělala na tom nějakou tu korunu. V praxi je to ale tak, že se prodeje často nedaří a armáda musí investovat miliony korun ročně, aby nepoužívané budovy udržela v přijatelném stavu. Informuje o tom server Lidovky.cz.

Armáda vydává ročně miliony na správu opuštěných budov, upozorňuje server
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Nepotřebné objekty zůstávají až do jejich převodu na nového vlastníka majetkem resortu. Proto zabezpečujeme buď nepřetržitou ostrahu, případně je objekt střežen elektronicky, nebo naši zaměstnanci provádějí občasný dohled," vysvětluje Jiří Caletka, tiskový mluvčí Ministerstva obrany. Na provoz opuštěných muničních skladů se ročně vydává 3,2 miliony korun.

Jeden ze skladů - v Květné u Poličky - opustili vojáci na konci roku 2012. O jeho koupi uvažovala policie. Nakonec z toho ale sešlo, protože areál potřeboval investici na úpravy prostor až ve výši 40 milionů. Háček je také v tom, že se bývalé sklady stavěly daleko od obydlených oblastí, aby nikoho neohrožovaly a dnes by stálo nemalé částky dobudovat k nim patřičnou infrastrukturu, kdyby je chtěly využívat např. firmy jako skladové prostory. Řada budov také leží na pozemcích Lesů ČR a ty nejednou požadují jejich demolici. Pokud k ní dojde, děje se tak na náklady armády.

Restart za Alexandra Vondry

Některé prodeje se ale přece jen daří. Sázel na ně už někdejší ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). V roce 2006 si ministerstvo prodejem majetku vydělalo 178 milionů korun, v roce 2012 to bylo už 896 milionů a v roce 2013 dokonce přes 1,1 miliardy korun.

Další miliony mohl resort obrany vydělat na prodeji známých kasáren v pražském Karlíně. Šlo o 589 milionů korun, ale ministr Martin Stropnický (ANO) prodej zastavil, protože dva ze tří firemních uchazečů byli propojeni. Tendr se rozběhl znovu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…