Armáda získala potřebnou bojovou certifikaci NATO

26.06.2014 17:58

Česká armáda získala akreditaci potřebnou pro bojové nasazení ve strukturách NATO. Při desetidenním cvičení Strong Campaigner ve vojenském újezdu Hradiště na Karlovarsku získalo certifikaci 4. brigádní úkolové uskupení (4. BÚU), které čítá 5000 vojáků. Certifikaci, která je naplněním závazků české armády vůči NATO, získali při druhém největším cvičení, jaké armáda od svého vzniku uspořádala.

Armáda získala potřebnou bojovou certifikaci NATO
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Dosažení plných operačních schopností deklaruje jejich připravenost ke společné obraně ČR a účasti v mezinárodních operacích v souladu s článkem 5 Severoatlantické smlouvy o kolektivní obraně členských států NATO.

České jednotky patřily mezi nejlepší

Cílem cvičení bylo po letech příprav dosáhnout právě certifikace na stupeň "Připraven k boji" a naplnit tak spojenecké závazky pro kolektivní obranu, řekl novinářům po dnešní prezentaci bojového nasazení pozemního vojska i letectva náčelník generálního štábu Petr Pavel. Certifikace podle něj posouvá armádu výš do kategorie armád s uskupeními připravenými k bojovému nasazení. "Závazek jsme splnili, úkolové uskupení je připraveno, považuji to za významný krok k odpovědnému členství v alianci," řekl Pavel.

Hodnotitelé a zástupci NATO se podle něj vyjádřili, že za deset let, co se certifikace dělají, patřily české jednotky a štáby mezi nejlepší. "Tady už neplatí politická zdvořilost, ale reálné vojenské hodnocení," uvedl Pavel. Certifikace se obnovuje po třech letech v národním i mezinárodním měřítku. Pod vedením aliance je nyní úkolové uskupení, založené zejména na 4. brigádě rychlého nasazení doplněné o další struktury, připraveno k nasazení především pro společnou obranu.

Simulované taktické situace

Cvičení se konalo nepřetržitě deset dní, 24 hodin denně, účastnilo se jej přes 4900 vojáků, 1110 kusů techniky a letectvo a mělo rozpočet kolem 40 milionů korun, uvedl velitel pozemních sil Ján Gurník. Simulované taktické situace prověřovaly schopnosti velitele a štábu 4. BÚU účinně velet podřízeným bojovým sestavám, pružně reagovat a adekvátně se rozhodovat podle aktuálního vývoje na bojišti, popsal Gurník.

Příprava byla složitá, náročná a dlouhá. Vojáci na ni přešli po ukončení intenzivního operačního nasazení v Afghánistánu, řekl velitel 4. brigády rychlého nasazení a velitel 4. BÚU Miroslav Hlaváč. "Certifikace nás posunula o hodně výš. Můžeme plnit od stabilizačních operací, humanitárních, mírových operací až po nejvyšší stupeň vedení bojové činnosti ve válce," doplnil.

Vojáci při cvičení simulovali situace, se kterými se mohou setkat v prostředí jejich reálného nasazení. Kromě samotných bojových akcí zažili cvičení nehody při přesunu, incident s nástražným výbušným systémem, napadení kolony nepřátelskými vzdušnými silami a podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…